Advokati nude besplatne usluge: Pobedićete CHF

Nakon pravosnažne presuda za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima, pojavili su se oglasi u kojima advokati i veštaci nude besplatno zastupanje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

16:23

Advokati nude besplatne usluge: Pobedićete CHF
Foto: Thinkstock

Oni nude besplatne usluge u sličnim slučajevima garantujući da će dobiti sudski spor.

Građani treba da budu dodatno oprezni kada biraju koga će angažovati, upozoravaju advokati.

Dragica Pajić od 2008. godine ima stambeni kredit u švajcarskim francima, ali i višegodišnje iskustvo u procesima pred sudom sa bankom i upravo zbog toga ne bi se odlučila da svoj slučaj prepusti advokatu preko oglasa.

“Nažalost mnogi korisnici nisu upoznati, zato što se bore za preživljavanje i da nađu neki način da otplate taj kredit, plašim se da bi neki možda pogrešili i došli u tu zamku. Nama je već dovoljno problema samim tim što imamo ove nemoguće otplative kredite zaći u još jednu prevaru”, kaže Dragica.

Advokati kažu da je zabranjeno javno oglašavanje ove vrste usluga, ali i da je jednako opasno što se unapred garantuje ishod sudskog procesa.

“Kao odgovoran advokat, kao osoba iz pravosuđa ne možete garantovati na takav način. Vi možete predočiti određene argumente, određene zakonske odredbe, sa stanovišta sudske prakse, ali na način da možete nekom garantovati uspeh u sporu, zaista zvuči neozbiljno”, objašnjava advokat Bojan Dobrijević.

“Mislim da će iz svega ovoga upravo negativnu posledicu imati same osobe korisnici kredita koji će možda na lakomislen način pristupiti i sajtu i određenim kontaktima, osobama za koje mi nismo čuli”, dodaje on.

Iako će svoje klijente savetovati da i dalje podnose kolektivne tužbe i da traže raskid ugovora s bankama, u Efektivi, udruženju koje se već više od 5 godina bavi problemom kredita u švajcarskim francima, kažu da se ranije na ove procese gledalo s nepoverenjem, ali se po objavljivanju pravosnažne presude stvar izmenila.

“Dobar deo advokata pokušava jednostavno da uskoči u voz koji punom parom juri prema svom cilju, to je meni gledajući iz tog ugla skroz logično. Advokati žele da zarade, nude usluge po meni na jedan jako nefer, nepošten način, nerazumljiv i tajanstven, znači nije do kraja dorečen, ne zna se o čemu se tu zapravo radi”, ističe Dejan Gavrilović iz Efektive.

Onima koji godinama grcaju u kamatama i lošim uslovima otplate kredita u švajcarskim francima nadu je ulila prva presuda doneta u njihovu korist.

“I to je veliki korak za nas, ali smo svi i dalje oprezni, jer bukvalno mi smo u žrvnju u ovom sistemu. jer jasno je da je ovaj sistem projektovan da od nas napravi robove”, ističe Dragica.

Procesi u ovim slučajevima traju više godina, a sudski troškovi koje snosi strana koja izgubi proces, mogu da budu i više hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: