Radnicima EPS otpremnine tek kad obuče kolege

Radnici EPS koji su neophodni za proces proizvodnje, a prijavili su se za dobovoljni odlazak iz firme, svoju otpremninu kući odneće tek za šest meseci

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

14:27

Radnicima EPS otpremnine tek kad obuče kolege
(Foto: Thinkstock.com)

Ovaj period biće ostavljen radnicima, koji su radili na deficitarnim radnim mestima, da obuče svoje kolege i prenesu im znanje.

Na ovaj način u "Elektroprivredi Srbije" pokušavaju da reše problem odliva kadrova zbog uzimanja otpremnina, koji su bitni za funkcionisanje same kompanije. Do sada se na poziv za dobrovoljni odlazak u prevremenu penziju uz isplatu naknade prijavilo 1.917 zaposlenih, ali tek posle završenog prijavljivanja i provere koliko je prijava ispunilo uslove može se dati konačan broj.

EPS je ponudio stimuativne otpremnine svojim zaposlenima, ali je sada došao u situaciju da mu - odlaze najneophodniji kadrovi, čija je obuka teška i dugo traje.

- Radnicima je omogućeno da se prijave za otpremnine, a nije prethodno napravljena tačna kalkulacija, na kojim radnim mestima su potrebna otpuštanja i koliko - kaže Dragoslav Ljubičić iz sindikata "EPS Nezavisnost". - Tako ćemo doći u situaciju da nam odu ljudi iz proizvodnje, koji mogu lako da nađu drugi posao, a za sistem su neophodni. Upravo su se u TENT Obrenovac, gde ja radim, prijavili najviše vodeći majstori održavanja i zaposleni na teškim radnim mestima koji rade u blokovima. Njih je jako teško zameniti.

U EPS kažu da će za svakog radnika biti urađena procena da li postoji adekvatna zamena kako ne bi bio ugrožen rad i funkcionisanje sistema.

Najveći broj prijavljenih dobiće oko 5.000 evra, a maksimalni iznos koji će dobiti oni koji imaju beneficirani radni staž i godinama rade na najtežim poslovima, uglavnom na kopovima je 20.000 evra, pišu Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: