"Premijeru još nisam rekao - stiže Kineska banka"

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang najavio je da će u Beogradu uskoro biti otvorena Kineska banka (Bank of Čajna).

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 21.10.2016.

10:04

Foto: Tanjug

"Premijeru još nisam rekao - brzo će se ovde otvoriti kineska banka 'Benk of Čajna'", kaže ambasador i dodaje da posle ovog intervjua odlazi u vladu da ih obavesti o tome.

Li Mančang rekao je RTS-u da će decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biti unapređeno ukidanjem viza i kao krajnji rok za to naveo početak 2017. godine.

"Srbija je prva zemlja u Evropi u kojoj je Kina napravila most, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija", rekao je Li Mančang.

"Došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da posećuju i jednu i drugu zemlju", dodao je ambasador.

On je istakao da očekuje da u novembru bude potpisan sporazum dve zemlje o ukidanju viza, koji će, nakon toga, stupiti na snagu.

"Mislim da je realno da to bude početkom iduće godine", rekao je Li Mančang.

Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7. 000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene. Neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.

Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd-Peking, ambasador kaže da se na to može računati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: