Ako sipate gorivo, boleće vas glava, ne od mirisa

Cene benzina i dizela, ali i plina u poslednje vreme su u neprestanom porastu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

16:28

Ako sipate gorivo, boleće vas glava, ne od mirisa
(Foto: Thinkstock.com)

Dizel je prošle nedelje poskupeo u proseku za tri do četiri, a benzin za dva do tri dinara po litru, dok je cena tečnog naftnog gasa veća za oko dva dinara po litru. S obzirom na rast cena sirove nafte na svetskom tržištu, očekuje se da će gorivo i dalje poskupljivati, ali ne drastično.

Kada vide koliko košta gorivo, mnogi se odlučuju za alternativne, jeftinije načine prevoza. Građani na česte promene cene goriva uglavnom ne gledaju blagonaklono.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da su promene cena goriva u poslednjih godinu dana posledica promene berzanskih kotacija sirove nafte, benzina i dizela. Kada se pogledaju dijagrami vidi se da cene derivata skoro u stopu prate promene stanja na svetskim berzama.

“Srpsko tržište je, kao i sva tržišta u Evropi, veoma osetljivo na te berzanske parametre, tako da je i ovo povećanje cene srazmerno povećanju kotacija koje sam pomenuo”, kaže Tomislav Mićović iz UNKS.

A kada treba da natočite pun rezervoar, zaboli vas glava. Kada se trenutna izdvajanja za litar goriva uporede sa onima s početka godine, jasno je da razlika nije mala.

Na početku godine je procenjeno da će se godina završiti sa prosečnom cenom barela sirove nafte od 50 dolara. Prosečna cena do sada je oko 46 dolara, što govori da bi prognoza od 50 dolara po barelu mogla da se ostvari.

“Ali to ne znači neke velike i dramatične promene na benzinskim stanicama. Mi smo bili svedoci zaista u zadnjih godinu dve dana velikih promena. Svedoci promena od po desetak i više dinara u samo mesec dana. To se ni slučajno ne očekuje sada , to su promene koje su se dešavale od početka godine do danas, nismo ih ni osetili praktično, bez obzira u kom smeru su išle”, kaže Mićović.

Na cenu goriva utiče i kurs dolara, jer je to valuta sa kojom se isključivo trguje kada je nafta u pitanju. Takođe, više od polovine maloprodajne cene goriva čine državna zahvatanja, na koja cena sirove nafte uopšte ne utiče. Pored akcize i PDV-tu su raznorazne takse, koje su u Srbiji najveće u odnosu na zemlje u okruženju, ali i šire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: