Traže manje poreze: Zato su male plate...

Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose, kao i parafiskalne namete i da pronađe alternativne izvore finansiranja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

14:28

Traže manje poreze: Zato su male plate...
Foto: Thinkstock

Kamate na bankarske kredite su visoke, rečeno je u debati privrednika i parlamentarnih stranaka koju je organizovala Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Konsultant BSN Dragoljub Rajić kazao je da su "takvi uslovi poslovanja odgovor zašto su male plate, rasprostranjena siva ekonomija i ne otvaraju se nove firme".

"Mađarska, gde su porezi niži nego u Srbiji, najavljuje da će još smanjiti te namete", kazao je Rajić.

Vlasnik Galeb grupe iz Šapca, Radoslav Veselinović rekao je da je poslovanje sve teže i da ne postoji komunikacija sa "vladom koja bi trebalo da prepozna firme nosioce razvoja i pomogne im".

"Uložili smo 400 miliona dinara u firmu Zavarivač, ali je privatizacija poništena, plaćamo kamate na kredite po osam odsto iako su u međuvremenu pale na dva do četiri odsto i nemamo podršku kao strane kompanije", kazao je Veselinović.

On je dodao da u Srbiji više nema ni industrijskog stručnog kadra, zavarivača i drugih zanatlija jer ih se ne iškoluje dovoljno i odlaze u svet.

Veselinović je naglasio da su mala i srednja preduzeća oštećena i zbog toga što su svojevremeno isporučili robu i platili dažbine javnim preduzećima, a zakon ih je sprečavao da u roku naplate potraživanje od firmi u restrukturiranju i sada se taj dug tretiro kao zastareo.

Prestavnik Nacionalne asocijacije za transport i logistiku Slavoljub Jeftić kazao je da je to udruženje tražilo od Vlade Srbije da omogući devizno plaćanje kako banke ne bi zarađivale na transakcijama evra u dinare i obrnuto.

"Po nekoj računici na 10 miliona evra banke zarade po 300.000 evra", kazao je Jeftić.

Funkcioner Pokreta Dosta je bilo Aleksandar Stevanović rekao je da višegodišnje žalopojke na visoke poreze liče na "Dan mrmota" i da opozicija u parlamentu ne može mnogo da pogne.

"Jedino rešenje je da se Vlada natera da razgovara sa privrednicima, odnosno da se napravi organizacija za jak pritisak kao što je u Nemačkoj", predložio je Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: