Ljajić: Odmah privatizacija za 4 banje

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je da su tri banje u Srbiji i traženje investitora za njihovo pokretanje prioritet za Vladu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

19:03

Ljajić: Odmah privatizacija za 4 banje
Foto: Tanjug

On je kazao da je vladina komisija odlučila da je bitno da se uskoro reše statusi Bujanovačke, Mataruške i Bogutovačke banje.

On je izjavio u Niškoj banji da je posebna komisija koju su formirala četiri ministarstva odlučila da u postupak privatizacije odmah idu Bujanovačka, Bogutovačka, Mataruška i Kuršumlijska banja.

"Nastojimo da pokrenemo one banje koje sada uopšte ne rade ili posluju loše, a postoji mogućnost da za njih nadjemo strateškog partnera ili eventualno kupca", izjavio je Ljajić nakon obilaska Insituta za rehabililitaciju i lečenje "Niška banja".

On je istakao da komisija sagledava svaku banju pojedinačno jer svaka od njih ima svoje specifične probleme.

"Već postoji zainteresovanost slovačkih partnera za Matarušku i Bogutovačku banju, videli ste danas zainteresovanost vlasnika akcionara Prolom banje za učešće u kupovini Kuršumlijske banje, koja je potpuno devastirana, koja ne radi već 10 godina i tražimo investitora ili strateškog partnera za Bujanovačku Banju", naveo je ministar.

Komentarišući trenutno stanje Niške banje, Ljajić je ocenio da ona može da postane "ozbiljan turistički i kongresni centar", ali da su joj potrebni novi sadržaji i smeštajni kapaciteti.

"Ovde su potrebni novi sadržaji i to ne samo zdravstveni, već novi smeštajni kapaciteti koji se trenutno svode na kapacitete nekoliko privatnih domaćinstava i firmi", kazao je ministar.

Ljajić je dodao da država ne može da ulaže u nove hotele, već samo u neophodnu infrastrukturu a da je za izgradnju smeštajnih kapaciteta potrebno pronaći investitore.

"Država je spremna da izdvoji sredstva za saobraćajnu i drugu komunalnu infrastrukturu, ali da je neophodno da od lokalne samouprave dobije projekte", naveo je Ljajić.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, stav komisije o privatizaciji prvenstveno se odnosi na one banje koje ne mogu same da se izdržavaju već država mora da ulaže u njih.

"Ukoliko one slučajno nadju nekog strateškog partnera koji hoće da ulaže u proširenje kapaciteta, mi smo tu da podržimo sve dobre stvari", izjavio je Lončar.

On je kazao da se Institut "Niška banja" ne nalazi na listi prioriteta za privatizaciju jer "ne košta državu svakog meseca dodatna sredstva".

Lončar je najavio ulaganja države u otvaranje angio sale u tom institutu, kao i ulaganja u obnovu njegovih smeštajnih kapaciteta i bazena.

Iako je protokolom Vlade Srbije bilo najavljeno, premijer Aleksandar Vučić nije danas obišao Institut "Niška banja" zbog, kako je rečeno novinarima, drugih obaveza koje je imao u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: