Dodik: Proizvodnja EU se seli u Srbiju i RS

Republika Srpska je poslednjih osam godina udvostručila svoj BDP i ove godine očekujemo rast od tri odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

14:07

Dodik: Proizvodnja EU se seli u Srbiju i RS
Foto: Tanjug

Da bismo imali realni rast proizvodnje mora da postoji podrška banaka privatnom sektoru, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je, na 16. Ekonomskom samitu Srbije, koji organizuje TGI Group International, rekao da je RS učinila sve kako bi modernizovala svoj privredno-poslovni sistem i da ga učini privlačnim za strane investitore.

Ističući da je u poslednje dve godine završeno oko 70 kilometara auto-puteva, da će sledeće godine biti puštena deonica od još 36 kilometara, Dodik je dodao da osim te oblasti, RS nastoji da investitore privuče i u sektor energetike u kojoj, kako je rekao, ima veliki potencijal.

"Sve ovo vreme želimo da podržimo strane investitore, ali iskustvo nam govori da domaći investitori ne smeju da budu manje podržani. Iskustvo nam govori da je dobra saradnja domaćih i stranih investitora najbolja za realizaciju investicija", rekao je Dodik podvlačeći da su domaći i strani investitori u RS "gotovo potpuno statusno izjednačeni".

Prema njegovim rečima izveštaj Svetske banke pokazuje da je Banja Luka grad koji je najviše napredovao kada je reč o uslovima poslovanja, posebno u oblasti pravne sigurnosti.

Dodik je dodao da se realna proizvodnja iz Evropske unije premešta u RS i Srbiju i da je to šansa koju taj entitet treba da iskoristi.

"Veoma smo angažovani i na pitanjima koje je Kina, kao veliki poslovni partner, realizovala na prostoru jugoistočne Evrope, u oblasti projekta '16 +1'",rekao je Dodik.

Kada je reč o uticaju regionalnoj stabilnoti, Dodik je istakao da RS nastoji da pomogne jačanju mira, dok je Srbija, kako je rekao, zemlja koja je tome najviše doprinela i od koje zavisi stabilnost u regionu.

"Srbija je na uštrb svojih tradicionalnih razmišljanja i malih dobiti odlučna da se posveti izgradnji mira i stabilnosti u regionu. Od Srbije zavisi regionalna stabilnost u najvećem obimu i upravo ta orijentacija Srbije najbolja je za dugoročna ulaganja na ovom prostoru", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da globalni odnosi nisu optimistični kao ranije, da postoji sumnja u evrointegracije, ali da je RS odlučna da istraje na putu ka EU.

"Jedino želimo da budemo sagovornici na tom putu, u skladu sa ovlašćenjima koja imamo po ustavu. Kada je EU pravila studiju o ovlašćenjima u BiH, utvrdila je da RS ima najviše ovlašćenja u vezi sa tim, odnosno da je ovlašćena da samostalno rešava 72 odsto pitanja", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: