"Čekamo koliko će EU dati za Niš-Priština"

Auto put Niš-Priština biće spas za Toplički okrug, a Niš će postati centar i raskrsnica puteva, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

10:50

Foto: Tanjug, arhiva

Vučić je u Prokuplju kazao da će ukupna vrednost radova iznositi između 600 i 700 miliona eva, navodeći da je Srbija spremna da delimično učestvujem u finansiranju, ali čeka da EU saopšti koliko su oni spremni da učestvuju.

Vučić je istakao i da je Srbija dobrim delom uradila dosadašnji deo posla i da se očekuje studija izvodljivosti od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

"Pokušaćemo da oni to rade besplatno i to smo se dogovorili u okviru Berlinske konferencije i čekamo da vidimo", rekao je premijer.

Kada su u pitanju papirologija i birokratske stvari koje moraju da budu završene, Vučić je ocenio da je Srbija značajno ispred prištinske strane.

"Ali za nas je svejedno pošto ćemo autoput kroz Toplički region svakako da gradimo, jer mi taj deo doživljavamo kao svoju teritoriju, deo naše zemlje. Time nam Niš postaje centar i raskrsnica puteva, ali istovremeno Toplicu dramtično podiže, jer investitori prvo što pitaju je blizina autoputa", istakao je Vučić.

On je ocenio da će ova saobraćajnica mnogo da znači za Prokuplje i za Kuršumlju pošto prelazi preko njihovih teritorija, ali i za Žitorađu i Blace.

"Mi ćemo da se zudužimo, ali nije autoput posao od jednog dana, a to zašta smo odgovorni pred EU je 77 kilometara. Oni su računali da to može da izađe između 600 i 700 miliona evra i mi smo spremni da učestvujemo delimično u finasiranju i kroz budžetsko i kroz kreditno finansiranje, ali čekmo da EU konačno kaže koliki su oni deo spremni da pomognu i da učestvuju u finansiranju", rekao je premijer u Prokuplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: