“Sećate se drona, a vidite gde smo sad”

Srpsko-albanski biznis forum je najsjajniji dokaz kako se odnosi dve zemlje, nezavisno od razlika, odvijaju u korist građana obe zemlje, poručio je Edi Rama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

11:36

“Sećate se drona, a vidite gde smo sad”
Foto: Tanjug

Rama je na otvaranju foruma podsetio da je pre dve godine održana fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu, na kojoj je pušten dron s albanskom zastavom.

"Sećate se kakva je amtosfera stvorena pre dve godine i ko bi od nas pre dve godine u toj amosferi mogao zamisliti današnji sastanak?", rekao je Rama.

On je naveo da je biznis forum Srbije i Albanije najsjajniji dokaz kako se odnosi dve zemlje, nezavisno od razlika koje postoje, odvijaju u potrebnom pravcu - u pravcu gradđna, odnosno ljudi sa obe strane, koji su i osnovni razlog razvijanja dobrih odnosa.

Rama je zahvalio predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu, koji je, kako je naveo, bio motor čitavog poduhvata i koji je doveo privrednike u tolikom broju u Niš, kao i predsedniku Asocijacije Biznis Albanija Luanu Bregaziju.

"Uradili su sve kako bi se realizovalo ovo važno krunisanje ovog napora koji je na svojim počecima", rekao je Rama.

On je zahvalio i regionalnoj direktorki Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin koja je, kako je rekao, pomogla da se oživi zajednički akcioni plan za olakšanje trgovinske i ekonomske interakcije i taj plan pretvori u zajedničke obaveze za obe vlade.

Prema Raminim rečima, tržišta Srbije i Albanije su izuzetno mala i zato je važno da u svetu koji je mnogo agresivniji oni koji investiraju u Beogradu, Tirani ili Podgorici ne ostanu samo unutar njih, već da izađu i na regionalna tržišta.

"Ako to uspemo, garantovali smo istorijski preskok u funkciji ekonomskog razvoja", rekao je Rama.

On je poručio da je cilj da se granice koje dele dve države pretvore u mostove koji ih spajaju, kao i da se na zajedničkom putu evropskih intregracija oživi što pre zajedničko tržište, privlačno za poreduzetnike obe zemlje, ali i za strane investicije.

Rama je takođe ukazao da je jedan od velikih izazova da administracije budu u službi preduzetnika, kako bi se uprostile procedure prelazaka granica za robu.

"Za to nas neće ometati ni Brisel, niti proces intergacija. Uradimo to bez čekanja", poručio je Rama.

On je rekao da adiministracija treba da bude podrška i "sluga" preduzetnicima, jer oni nisu protivnici koje treba držati pod kontrolom, već ključne figure društava.

"Preduzetnici su kao sportisti, pevači, kao svi oni koje društvo a priori ceni, a podrškom njima, podržavamo i one koji žele da poštanu preduzetnici", rekao je Rama.

Rama se saglasio s premijerom Srbije Aleksandrom Vučućem da je potrebno povećati obim trgovinske razmene dve zemlje, te da je 180 miliona evra u 2015. godini malo, ali dovoljan znak da je to moguće i da postoji prostor za dalji napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: