Projektanti su i ranije pravili propuste, pa su zaboravljali pristupne puteve za naselja, zanemarivali su geologiju u tunelima, projektovali nestabilne useke i kosine, pišu Večernje novosti.

Loši projekti su najveća zamerka, ali i "opravdanje" za probijanje rokova u gradnji najvažnijeg putnog pravca.

Ministarstvo građevine je pre dve godine napravilo procenu po kojoj je loša projektna dokumentacija za istočni i južni deo Koridora 10, zbog dorade projekata, penala i dodatnih radova državu koštala oko 70 miliona evra. Ta suma je, u međuvremenu, "porasla", a nezvanične procene su da će do kraja izgradnje visina odštetnih zahteva dostići oko 300 miliona evra.

Stručnjaci tvrde da problem leži u dampingovanim cenama po kojima su se sa izvođačima sklapali ugovori. Struka je procenila i dokazala da je za izgradnju istočnog i južnog kraka potrebno nešto više od milijardu evra, a nadležni su ugovorili radove sa izvođačima za oko 700 miliona evra.

Sa tako ugovorenim cenama najavljen je problem na svakom gradilištu. Pošto su u Srbiju došli da zarade, investitori su počeli od početka da otvaraju probleme u vidu obrušavanja kosina na budućoj trasi i da potražuju dodatna odštetna sredstva.

“Neki izvođači žive od toga da jeftino ugovore posao, a da ga kroz dodatne radove dobro naplate”, kaže Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

“Dešava se i da projektant svesno ispusti nešto, a da potencijalnom izvođaču ukaže na propust kako bi se javio na tender sa najnižom ponudom, a posle kroz dodatne radove uzeo više novca. Inače, u svetu su kriterijumi za izbor izvođača kvalitet, rok, reference i garancija, a kod nas je glavni prioritet cena. Mi ne shvatamo da nije dovoljno da sve bude samo jeftino. I zbog toga se i dešavaju ovakve situacije”, ističe on.

“Tek po okončanju radova i konačnom završnom obračunu će se znati celokupan iznos potražnje od strane izvođača radova”, kažu u "Koridorima".

Istočni krak je projektovao Institut za puteve.

“Dobar projekat i dobra organizacija su pola posla prilikom izgradnje važnih saobraćajnica”, napominje Goran Rodić.

“Ali, mora da se izađe na trasu, a ne da se radi kabinetski, iz fotelje. Ne sme da se desi da se auto-put gradi kroz teren koji ima toliko klizišta. I resorno ministarstvo treba da bude prisutno i da prati tok izvođenja radova, a ne da se obaveštava preko šefova gradilišta i majstora koji pričaju ono što vlasnicima preduzeća odgovara”, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: