"Klečanje nedopustivo, čak i da je šala"

SSSS upozorio je da se u kompaniji Jura, kao i u mnogim drugim preduzećima u Srbij,i nehumano postupa prema zaposlenima i ne poštuju se radnička prava.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 12.10.2016.

16:35

Foto: Youtube screenshot

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da država ništa ne čini da ih zaštiti.

Taj sindikat je reagovao posle objavljivanja reklamnog video-spota korejske kompanije Jura, koja ima pogone u Nišu, Leskovcu i Rači, u kojem se vidi kako radnici kleče pored automobila u prisustvu poslovodstva.

U saopštenju SSSS je navedeno da je takvo postupanje nedopustivo, čak i da je u pitanju šala ili promotivni spot, jer dostojanstveni rad podrazumeva dostojanstvo na radu, zaposlene koji dostojanstveno stoje, a ne kleče.

"Video-snimkom, kao i brojnim primerima nehumanog ponašanja prema zaposlenima, ta korejska kompanija je postala simbol nepoštovanja radničkih prava u Srbiji, ali i Ustava i zakona ove zemlje. Više je nego očigledna činjenica da je stepen eksploatacije i izrabljivanja u Srbiji ogroman, a da država još ne preduzima mere da se stanje poboljša", saopštio je sindikat.

Navedeno je da sindikalno organizovanje u Juri nije dozvoljeno.

"Tamo gde nema sindikata pritisak na radnike je mnogo veći i oni su spremniji da rade pod bilo kakvim uslovima", naveo je SSSS.

Inspektorat za rad juče je potvrdio da je upoznat sa video-snimkom Jure i da je uputio inspektore u pogone te kompanije u Rači i Leskovcu.

Mediji su ranije pisali da poslovodstvo Jure ne dozvoljava radnicima da za vreme rada idu u toalet, a u dosadašnjim kontrolama inspektora za rad nije utvrđeno da su ugrožena radnička prava u pogonima te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: