Vučić: Srbija će postati evropski Pakistan za Kinu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija nastaviti da razvija strateško savezništvo u svim oblastima sa Kinom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

15:48

Vučić: Srbija će postati evropski Pakistan za Kinu
Foto: Tanjug

Premijer je istakao i da će odnosi sa tom zemljom biti postavljeni na stepenik više.

Vučić je na prezentaciji projekta modernizacije srpskog sistema telekomunikacije, koji realizuju kompanije Telekom Srbija i Huavej, rekao da Kina nije samo iskreni prijatelj Srbije, već i strateški partner.

"Ovo je posle Železare u Smederevu novi početak saradnje", rekao je Vučić i dodao da će već sledeće nedelje u Srbiju doći kompanije zainteresovane za stočarsku proizvodnju, hemijski kompleks, rudarstvo.

Mnogo toga je pred Kinom i Srbijom, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je investicija Telekoma, koji je uložio 150 miliona evra, i kineske kompanije veoma važna za građane Srbije, jer će fiksna telefonija biti dramatično bolja.

Važno je, navodi, što će Telekom biti konkurentan i u zemlji i u regionu.

Navodeći da je Huavej jedan od lidera u svetu, Vučić je rekao da uz znanje te kompanije Srbija može da dostigne "visine" u regionu.

"Ovde nije reč samo o opremi, već i o izvođenju radova, što znači da će veliki broj naših ljudi biti zaposlen", rekao je Vučić.

On je najavio da će saradnja Kine i Srbije obema zemljama doneti mnogo.

S tim u vezi je najavio da će na predstojećem sastanku „16+1“ u Rigi najveći broj ugovora potpisati Srbija, koja će biti neka vrsta primera za sve zemlje u regionu.

Vučić je kazao da mu se čini, kao što je rekao kineski ambasador Li Manćang, da bi Srbija mogla postati evropski Pakistan za Kinu.

Sa srpske strane, kako je dodao, postoji dobra želja, kao i lojalnost u odnosima sa Kinom, koju doživljamamo kao velikog saveznika i prijatelja.

Građani, prema njegovim rečima, od te saradnje mogu imati samo veliku korist, koja se ogleda i u ekonomiji, jer će to osetiti direktno u svojim novčanicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: