Problem sa energentima: Toplane greju tek 15 dana?

Neke toplane u Srbiji imaju zaliha za samo 15 dana grejanja. Najveći problem elektranama zadaju veliki zaostali dugovi za mazut i gas.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 01.10.2016.

16:10

Problem sa energentima: Toplane greju tek 15 dana?
Foto: Thinkstock.com

Zato, umesto da period od svega dve nedelje pred početak grejne sezone koriste da prave tople probe, veliki broj toplana dovija se kako da zatvori finansijsku računicu i uspe da plati sirovine, pišu Večernje novosti.

Prema rečima Milovana Lečića iz "Udruženja toplana Srbije", grejna sezona nije ugrožena, ali će lokalne samouprave morati da pomognu svim toplanama.

"Nijedna toplana u Srbiji nema sirovina za celu sezonu", objašnjava Lečić. - Negde se radi o objektivnim razlozima, što gas ne može da skladišti, ali su tu i dugovi. Ako ne dobiju dovoljno mazuta i gasa, neke toplane mogle bi da rade samo do 1. novembra. U najpovoljnijem su položaju one koje se snadbevaju ugljem, one su obezbeđene za dva meseca.

Kako bi isplatila dugovanja "Jugorosgasu" i grejna sezona počela na vreme, niška Toplana podigla je kredit. Ipak, garant u ovom slučaju nije samo preduzeće, koje je već opterećeno dugovima i problemom velikog broja zahteva građana za isključenje sa daljinskog grejanja. Žirant joj je drugo niško javno preduzeće - "Objedinjena naplata".

Ovu odluku je Gradsko veće usvojilo na sednici 31. avgusta, a potvrdilo 20. septembra na sednicama na koje novinari nisu pozvani.

"Već su uplaćene tri dana od po 50 miliona dinara "Jugorosgasu", a još dve će biti isplaćene u novembru", kažu iz ove toplane.

Pre uzimanja kredita, ukupna dugovanja prema "Jugorosgasu" bila su oko 600 miliona dinara, što je moglo da stvori probleme u isporuci gasa i ugrozi početak grejne sezona koja zvanično počinje za koji dan. Gradsko veće je na sednici poslednjeg dana avgusta, pored pomenutih 250 miliona, odobrilo niškoj Toplani i uzimanje kredita od 40 miliona dinara koje bi trebalo da se iskoristi samo za tekuće poslovanje.

Slično se snalaze i ostale toplane po Srbiji. Bez subvencija od gradova ne mogu grejnu sezonu da počnu ni toplana u Somboru i Novom Pazaru.

Elektrana u Priboju neće morati da uzme kredit za tekuće poslovanje, ali zato nije mogla ni da uloži u remonte.

"Investcije su bile minimalne, kotlovi su zastareli i propadaju", objašnjava direktor pribojske toplane Zoran Spajić. - Ne znam kako ćemo sa ovakvom situacijom izneti celu grejnu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: