Folić Italijanima: BG preuređuje javni prostor

U Italijanskom kulturnom centru održana je finalna prezentacija međunarodne radionice o uređenju javnih prostora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2016.

14:26

Folić Italijanima: BG preuređuje javni prostor
Foto: Beoinfo, arhiva

Gradski arhitekta Milutin Folić istakao je da se u Beogradu intenzivno radi na preuređenju gradskih prostora.

"Tema radionice je upravo ono čime se mi u Beogradu intezivno bavimo. Javni prostori su nešto što mi u velikoj meri preuređujemo u Beogradu, a upravo su Italija i Danska vodeće u svetu u ovoj transformaciji", rekao je gradski arhitekta Milutin Folić koji je prisustvovao finalnoj prezentaciji.

Folić je istakao da će naši studenti kroz ovu radionicu moći da se upoznaju sa iskustvima "davanja prednosti ljudima, pešacima i biciklistima a ne automobilima" i dodao da će razmotriti njihove predloge prilikom transformisanja grada.

Studenti arhitekture imaju mnogo ideja koje nisu uobičajene, maštaju o boljem životu van ustaljenih standarda, govore o pravoj arhitekturi koja se bazira na tome šta stvarni ljudi žele, rekla je Rafaela Kolombo sa politehničke akademije iz Milana na radionici "Belgrade Pablik spejsis dizajnfin".

Na finalnoj prezentaciji učestvuju studenti Politehnike, Fakulteta za umetnost i dizajn, Fakulteta za Građevinski menadžment Univeriteta Union i studenti njihovih kolega iz Kopenhagena i Milana.

Radionica se zasniva na konkretnom primeru rekonstrukcije trga ispod Brankovog mosta i njegovim oživljavanjem kako bi se urbani život ovog dela grada spustio na obale reke efikasnim, održivim prostornim planiranjem koje spoja fizički prostor, ambijentalne i urbanističke specifičnosti tog dela grada i funkcionalnost potrebnu žiteljima prostora ispod Brankovog mosta.

Asistent radionice Tanja Radulović je prilikom finalnog predstavljanja istakla da su predloge napravle mešovite grupe studenata.

"Pet grupa studenata sa četiri različita univerziteta, od kojih su dva iz Milana i Kopenhagena, imaju multikuulturalni pristup, što je možda i najvažnije na ovoj radionici", rekla je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: