Šta je sa gondolom, kad ćemo od Košutnjaka do NBG?

Najavljivana izgradnja "vazdušnih tramvaja" koji bi spojili obale Save i Dunava tapka u mestu.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 01.10.2016.

09:01

Šta je sa gondolom, kad ćemo od Košutnjaka do NBG?
(Foto: Thinkstock.com)

Ideja da se gondolom spoje Novi Beograd i Košutnjak, odnosno Ušće i Kalemegdan, godinama je bila namera nekoliko garnitura gradske vlasti. Osim bombastičnih najava, konkretna realizacija je izostala, pišu Večernje novosti.

I ova gradska vlast u nekoliko navrata najvljivala je da će se Beograđani voziti u "vazduhu". Poslednji put o žičari se pričalo u aprilu, pred izbore. Od tada kapsulu za prevoz putnika niko više ne spominje.

"Novosti" su u četvrtak podsetile gradonačelnika Beograda na najavljene projekte. Siniša Mali kaže da oni nisu pali u zaborav.

"Intenzivno radimo sa JP "Skijališta Srbije" na detaljima izgradnje dve gondole koje će povezivati Novi Beograd i Košutnjak i Ušće i Kalemegdan", priča Siniša Mali. - Što se tiče prve, usvojili smo Plan detaljne regulacije Ade Ciganlije kojim je planiran upravo deo trase kabinske žičare koja će saobraćati preko Ade Ciganlije. Urađena je i prethodna studija opravdanosti sa idejnim projektom, nakon čega sledi izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Prema rečima gradonačelnika, trenutno je prioritet gondola koja će povezivati Ušće i Kalemegdan, a ukoliko sve bude po planu, do kraja sledeće godine ćemo moći da počnemo da je gradimo.

"Ta gondola će biti sredstvo javnog prevoza, a sigurno će postati i turistička atrakcija. S obzirom na to da trenutno radimo projekat za uređenje parka Ušće, a po uzoru na parkove Gorki u Moskvi i Tivoli u Kopenhagenu", kaže Mali, objašnjavajući kako će pešaci moći da sa Kalemegdana gondolom dođu do parka Ušće, a potom preko Savskog mosta na Savsku promenadu.

Podsećamo, gradski čelnici novembra prošle godine najavili su da će izgradnja prvih stubova žičare od Novog Beograda do Košutnjaka početi krajem 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: