Posle dve decenije, dinar je najbolja valuta

Građani Srbije sve više štede u dinarima. Za devet meseci položili su duplo više uloga u domaćoj valuti, nego u istom periodu prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

18:31

Posle dve decenije, dinar je najbolja valuta
(Foto: Thinkstock.com)

Tako je štednja u našoj moneti dostigla gotovo 50 milijardi dinara, što kako kažu, u Narodnoj banci Srbije nije velika svota u odnosu na depozite u evrima, koji su 8,7 milijardi evra, ali ima značajnu ekspanziju.

Građani se posle gotovo dve decenije ponovo okreću dinaru, jer je postao stabilan i donosi više prihoda od štednje u evrima, prenose Večernje novosti.

Tako na primer, ukoliko neko položi 100.000 dinara na 12 meseci, sa kamatom od 4,50 odsto, zaradiće 4.496 dinara. Ukoliko stavi u banku 1.000 evra, sa kamatom od 0,38 odsto na godinu dana, biće mu isplaćeno 3,81 evra, umanjeno za 15 odsto poreza, tako da će na računu imati 3,14 evra ili 386,84 dinara. Banke su drastično smanjile kamate na depozite u evrima i kreću se od 0,01 na mesec dana do 0,40 odsto na 12 meseci, što ne može da privuče građane. Kamate za dinare iznose od jedan odsto na mesec dana do 4,75 odsto na godinu dana. Za rokove duže od 12 meseci kamata se kreće i do pet odsto.

"Povećanje dinarske štednje ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u domaću valutu, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara", navode u NBS. - Takođe, uticaja ima i povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti u odnosu na deviznu, kao i atraktivnije kamatne stope u odnosu na deviznu štednju. Očekujemo da će rast dinarskih izvora banaka u narednom periodu omogućiti raznovrsniju ponudu, ali i nastavak pada cene kredita u domaćoj valuti i privredi i stanovništvu.

Građani, najviše oročavaju dinare na godinu dana.

"I dalje dominira štednja u evrima, ali zbog niskih kamatnih stopa ona nije više atrakivna za štediše", smatra ekonomista Mlađen Kovačević. - Kamate na dinare su privlačnije i oni koji mogu da odvajaju novac sa strane, od svojih primanja, polako se okreću domaćoj valuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: