Kovačević umesto Brnabić na čelu NALED-a

Novi predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević kaže da je prioritet razvoj elektronske uprave i da će NALED i dalje biti dobar partner Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2016.

09:13

Kovačević umesto Brnabić na čelu NALED-a
Foto: Tanjug

"Ako Srbija hoće napred mora da razvije elektronsku upravu, kako bi obezbedila veće uštede gradjanima i privredi", rekao je Kovačević novinarima nakon sednice Upravnog odbora NALED-a, na kojoj je izabran za novog predsednika, umesto Ane Brnabić koja je sada ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Kovačević, koji je i generalni direktor trgovinskog lanca Gomeks, je ocenio da je elektronska uprava bitna za napredak Srbije i za privlačenje stranih investicija. Rekao i da će NALED biti dobar partner i savetnik državi i Vladi Srbije i da će moći da koristi resurse NALED-a za razvoj regulatorne reforme.

On je naveo da je da je u prvih šest meseci, od kako se počelo sa primenom elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, podneto oko 6.500 zahteva za izdavanje tih dozvola, a da je izdato 4.200 rešenja.

Kovačević je rekao da to je doprinelo da vrednost građjevinskih radova bude povećana za 70 odsto i ocenio da je to dobar znak da su reforme na dobrom putu.

Dodao je da je prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije, koji objavljuje NALED i tako ocenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Srbije zaslužila polovičnu ocenu, 4,8 od maksimalnih 10, što predstavlja blagi napredak u odnosu na prethodnu godinu.

"Najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i dostupnost informacija od javnog značaja, odnosno 7,5 od maksimlano 10", rekao je Kovačević.

Kako je objasnio, iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, sprovođenje zakona je i dalje najslabije ocenjena i dobila je ocenu 3,1, s obzirom da različiti pravilnici i uredbe za privredu u proseku kasne 1.411 dana.

Prema njegovim rečima, problem je i usvajanje zakona po hitnom postupku, jer to nije dobar način donošenja odluka.

Kovačević je najavio i početak rada na novom izdanju Sive knjige propisa.

"U proteklih osam godina na našu adresu je pristiglo skoro 500 predloga za Vladu Srbije, od čega je 153 kvalitetom zaslužilo mesto u Sivoj knjizi, a skoro 50 odsto je sprovedeno u delo", rekao je Kovačević.

Član UO NALED-a i generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Aleksandar Ružević rekao je da je ovo prvi put da se sednica UO održava u sedištu neke kompanije i da veruje da če ta praksa biti nastavljena.

"Ponosni smo što smo zajedno sa Vladom radili na uvođenju elektronskih dozvola, izradi Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i unapredjenju pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke", rekao je on.

Kako je saopšteno, prioriteti NALED-a biće i ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, unapredjenje rada inspekcija i nagradna igra sa fiskalnim računima.

Na sednici Upravnog odbora NALED-a, održanoj u prostorijama firme "Coca-Cola HBC Srbija", izabrani su i članovi Upravnog odbora, koji će do novog saziva Skupštine NALED-a predvoditi organizaciju i inicijative za unapredjenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Novi članovi su gradonačelnici Sombora i Šapca, Dušanka Golubović i Nebojša Zelenović, i član UO ACES-a Dragana Čukić.

Članovi koji su zadržali pozicije u UO su generalni direktor Gorenja Stanka Pejanović, generalni direktor kompanije "Coca-Cola HBC" Aleksandar Ružević, generalni direktor "Messer Tehnogasa" Ernst Bode, direktor SAP-a za javni sektor Centralne i Istočne Evrope Vojislav Genić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: