"Dijalog i saradnja blagotvorni za profit"

Državi je veoma stalo da se poboljša socijalni dijalog u Srbiji, ali i da socijalno-ekonomski saveti počnu da funkcionišu na nivou lokalnih samouprava.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2016.

08:58

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na okruglom stolu ''Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji'' i dodao da bi funkcionisanje socijalno-ekonomskih saveta na lokalu doprinelo boljem rešavanju brojnih problema.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Granskog sindikata Nezavisnost i Unije poslodavca Srbije su pozdravili inicijativu ministarstva za unapređenje socijalnog dijaloga i organizovanje takvog skupa.

“Problemi unutar kolektiva moraju da se rešavaju dijalogom, država ne može nikome da nemetne obavezu da sprovodi dijalog, niti da naredi formiranje sindikata, ali niko nema pravo to da zabrani”, istakao je Vulin.

Kako kažem, sindikati i poslodavci treba više da razgovaraju.

“Ne doživljavamo to kao razgovor suprotnih strana već kao strana koji imaju zajednički interes. Međunarodno iskustvo je pokazalo da gde postoji dijalog i saradnja i dobra komunikacija između sindikata i poslodavaca da to blagotvorno utiče na profit”, naveo je Vulin.

On je dodao da zato držva uvek nudi pomoć i ulogu posrednika u rešavanju problema između sindikata i poslodavaca. Vulin je naglasio da Vlada Srbije ulaže velike napore da socijalni partneri budu uvažavani.

Ministar za rad je rekao da država sankcioniše poslodavce koji ugrožavaju sindikalno organizovanje i mobinguju radnike.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak je rekao da postoji jedna pošalica iz vremena socijalizma koja kaže - kada ne znaš da rešiš neki problem ili ne želiš da ga rešiš osnuj komisiju, kao i da je Socijalno-ekonomski savet često bio na ivici da sklizne u takvu jednu komisiju.

“Nismo blizu te opasnosti, a da se u krećemo suprotnom pravcu odnosno ka kvalitetnom socijalnom dijalogu prvi pokazatelj je način na koji smo pregovarali o minimalnoj ceni rada”, kazao je Čanak.

Predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je pozdravio inicijativu resornog ministarstva za unpređenje socijalnog dijaloga.

“Mislim da se socijalni dijalog menja na bolje i da je vlada počela da shvata važnost dijaloga, a sve kako bi privreda bolje funkcionisala”, istakao je Atanacković.

On je kaže da socijalni dijalog nije samo neka rasprava o zakonima ili minimalnoj ceni rada i kolektivnim ugovorima.

“Očekujemo da pravi smiao socijalog dijaloga bude zajednički rad na tome da privredna situacija bude bolja, jer samo tako može i položaj radnika da bude i bolji. Privreda mora da bude jača da bi mogli da rešimo razne problem”, dodao je Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: