Ljajić: Ovde se svi razumeju u turizam i fudbal

Uslovi u pregovorima Srbije i Evro-azijske unije su za nas jako prihvatljivi, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

17:00

Ljajić: Ovde se svi razumeju u turizam i fudbal
(Foto: Thinkstock.com)

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da je jedan od uslova da osnova sporazuma bude dosadašnji sporazum sa Rusijom.

"Za nas je početnička pregovaračka pozicija povoljna. Ono što je naš zadatak sada jeste da pošaljemo predlog sa spiskom roba koje želimo da zaštitimo, odnosno koje treba osloboditi carina“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na našem spisku su već poznate robe, a interes je da se na tom spisku nađu i fijat, određene vrste sira, cigarete, šećer, određene vrste živinskog mesa.

Ministar dodaje da je svestan da ne nije realno da sve sve nađe na spisku jer pre svega treba imati u vidu da će sve zemlje štititi svoje interese i da treba sačekati i njihove zahteve. Naročito što dve nove zemlje ulaze u sporazum.

Ljajić je rekao da više ne vidi političke prepreke za izvoz Fijatovih proizvoda:

"Nadam se da će Fijat biti na bescarinskom režimu. Do sada je prepreka izvoza bio stav Kazahstana koji je štitio svoju domaću proizvodnju. Posle posete delegacije Kazahstana Srbiji pre dva meseca, ta blokada je na neki način uklonjena, imamo pozitivnu političku klimu i ne vidim političke prepreke da se to dogodi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ostaje tehnička faza razgovora u kojoj se govori o poreklu roba i sirovina pojedinih proizvoda koji će se naći na spisku roba koje želimo da budu bez carine. Govoreći o turizmu, Ljajić kaže da su ove godine zabeleženi rekordni rezultati i da turizam neće dočekati sudbinu fudbala.

„Nećemo da dozvolimo da turizam doživi sudbinu srpskog fudbala. Svi se ovde razumeju u fudbal i turizam...Govorimo da smo najbolji, najtalentovaniji, da živimo od prošlosti... Sada je važno da potencijale koje imamo stavimo u funkciju razvoja jer to je jedino merljivo“, kaže on.

Ističe da se ne „može živeti od stare slave“.

Ljajić ističe da iako se o turizmu nikada više nije govorilo nego sada, potrebno je raditi više.

„Ovi rezultati nisu dovoljni, imamo predloge. U Strategiji smo postavili realne ciljeve“, rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: