Niš: Komunalna preduzeća u plusu, plata 51.000 RSD

Niška gradska toplana završila je prošlu godinu sa neto dobitkom od 200 miliona dinara, starim gubicima od 554 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2016.

11:38

Niš: Komunalna preduzeća u plusu, plata 51.000 RSD
Foto: Thinkstock

Prosečna plata zaposlenih bila je 50.928 dinara. To su podaci iz Odluke o raspodeli dobiti Toplane koju je Veće grada Niša usvojilo na poslednjoj sednici.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur rekao je da osim "Gorice", svih ostalih devet javno komunalnih preduzeća u Nišu imaju dobit - "neko veću, neko manju".

"Njihova dobit na kraju prošle godine kreće se od milion dinara, pa do 200 miliona dinara koliko iznosi dobit toplane", rekao je Banđur na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Veća.

Prema Banđurovim rečima, Toplana je ostvarila dobit zahvaljujući pre svega investiranju u novu toplanu "Jug".

"Investicija u novu toplanu vredna je 263 miliona dinara, a rashodovali su staru toplanu koja vredi 99 miliona dinara, pa je ta razlika od 164 miliona takođe ušla u dobit", rekao je Banđur.

On je kazao da je nakon pojeftinjenja mazuta dugovanje toplane prema Republičkim robnim rezrvama smanjeno za 61 milion dinara, a to je takođe uračunato u dobit.

Banđur je naglasio da će dobit koju je toplana ostvarila prošle godine biti iskorišćena za pokriće njenih gubitaka iz prethodnih godina koji iznose 554 miliona dinara.

Na pitanje kako je moguće da toplana prošlu godinu završi sa dobitkom od 200 miliona dinara kada njena potraživanja od korisnika premašuju milijardu dinara, a dug prema Jugorosgasu iznosi više stotina miliona dinara, Banđur je kratko odovorio da se radi o "različitim finansijskim kategorijama koje ne treba mešati".

Prema njegovim rečima, osim "Gorice" sva ostala niška javno komunalna preduzeća prošle godine poslovala su stabilno.

"Broj zaposlenih u svim preduzećima, osim u Vodovodu ostao je isti ili je smanjen prirodnim odlivom. U JKP Naisus povećan je neznatno, ali u skladu sa programom poslovanja", rekao je Banđur.

Prema podacima finansijskog izveštaja koji je Veće grada Niša usvojilo, niški Vodovod na kraju prošle godine imao je 823 radnika, a njihova prosečna plata bila je 40.470 dinara.

Po visini zarada, nakon toplane, među komunalcima prednjače zaposleni u "objedinjenoj naplati" sa prosekom od 44.800 dinara, i radnici "Parking servisa" koji prosečno primaju 43.200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: