Dug Kosova najniži u regionu, Hrvatska prednjači

Guverner Nacionalne banke Kosova Bedri Hamza kaže da javni dug Kosova iznosi 14 odsto BDP-a, odnoso 900 miliona evra, i da je daleko manji nego drugde u regionu

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2016.

09:50

Dug Kosova najniži u regionu, Hrvatska prednjači
Foto: Thinkstock

Guverner je za RTV Dukađini rekao da, bez obzira na to što je javni dug nizak, Kosovo treba da se bori da on nikada ne poraste iznad 40 odsto.

U javni dug Kosova su uračunata i dugovanja Svetskoj banci i drugim međunarodnim institucijama pre rata na Kosovu, po sporazumima koje su institucije Kosova ratifikovale.

"Javni dug treba da se pažljivo povećava, dugoročno i Kosovo treba da se zadužuje za projekte kojim se obezbeđuje ekonomski razvoja i koji se mogu vratiti", kazao je Hamza.

Po podacima u međunarodnim medijima, zaduženost zemalja Balkana standardno raste.

Među zemljama regiona najzaduženija je Hrvatska, sa više od 37 milijardi evra, a udeo duga u njenom BDP-u je dostigao 90 odsto. Sledi Srbija sa gotovo 25 milijardi duga koji čini 75,5 odsto BDP-a.

Crna Gora ima najmanji dug koji prelazi dve milijarde, ali sa relativno malom ekonomijom, udeo duga u BDP-u je veći od 45 odsto.

Bosna i Hercegovina sa javnim dugom od gotovo šest milijardi evra ima udeo duga u BDP-u od 42,2 odsto, dok 4,3 milijarde, koliko duguje Makedonija, iznose 47 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: