"Putevi rimskih careva" u tri države

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo poručila je da je vlada prepoznala turizam kao osnovni pokretač ekonomskog razvoja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2016.

13:52

Foto: Thinkstock

Otvarajući u Beogradu biznis konferenciju "SEET 2016 - Turističko tržište jugoistočne Evrope", Pindžo je rekla da se turizam, uprkos brojnim izazovima, pokazao kao fleksibilna privredna grana, navodeći da je u Evropi zabeležen rast od četiri odsto, a u regionu od sedam odsto.

"Ovaj deo Evrope, nedovoljno otkriven i atraktivan, ima potencijal u turizmu", rekla je Pindžo navodeći da turizam doprinosi ekonomskom razvoju i odlično je sredstvo političkog marketinga za države.

Govoreći o turizmu u Srbiji, Pindžo je rekla da je Srbija na pragu da zabeleži još bolji poslovni rezultat u turizmu u odnosu na prošlu godinu, navodeći da je u prvih sedam meseci ove godine zabeležen rast od 13 odsto kada je reč o dolascima turista i 14 odsto kad je reč o noćenjima.

Prema njenim rečima, ako želimo pomake moramo raditi sa zemljama regiona.

Ona je navela da je Srbija pokrenula brojne inicijative kad je reč o regionalnom turizmu, da će se raditi na prekograničnoj saradnji, kao i na proizvodu koji se odnosi na kreiranje biciklističke ture, "Putevi rimskih careva", koja bi krenula od Beograda preko BiH i Crne Gore, a koja bi bila završena u Beogradu.

"Tu vidimo odličnu priliku za saradnju", rekla je Pindžo.

Ministarka čovekove okoline i turizma BiH Edita Đapo rekla je da je unapređenje konkurentnosti i rast prometa turista bitno za evropski put zemalja regiona, te da treba koristiti prednosti za zajednički nastup na inostranom tržistu i svetskim sajmovima.

Kako je navela, globalna dešaavanja uslovljavaju kretanje turizma, te dolazi do otkazivanja aranžmana u zemljama pogodjenim terorizmom.

Ona je rekla da treba iskoristiti zadovoljavajući nivo bezbednosti u zemljama regiona za poboljšanje turističke ponude.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da postoji nekoliko dobrih predloga za saradnju u regionu, te da je pitanje kako upakovati taj proizvod i privući turiste sa dalekih područja poput Kine i Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: