"Mi smo među najbrže rastućim regionima sveta"

Zemlje u regionu moraju da rade na kreiranju zajedničkog turističkog proizvoda, kako bi privukle više turista sa dalekih tržišta.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 28.09.2016.

12:30

Foto: Thinkstock

To je ocenjeno je na konferenciji "SEET 2016 - Turističko tržište jugoistočne Evrope".

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Renata Pindžo rekla je na otvaranju konferencije da se turizam uprkos brojnim izazovima pokazao kao fleksibilna privredna grana i da je u prvoj polovini godine zabeležen rast dolazaka turista u region za sedam odsto.

"To nas svrstava među najbrže rastuće regione na svetu", rekla je Pindžo i istakla da ovaj deo Evrope nedovoljno otkriven i da ima veliki potencijal u turizmu koji treba iskoristiti.

Prema njenim rečima, sve zemlje regiona prepoznaju turizam kao važnu privrednu granu koja doprinsi ekonomskom oporavku, zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta.

Ona je navela da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine ostvarila rast od 13 odsto u broju dolazaka turista.

"Ako želimo velike pomake ne možemo to uraditi sami, već sa zemljama regiona", naglasila je Pindžo i dodala da je potrebno kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda.

Pindžo je rekla da je važno da država pruži podršku privatnom sektoru u stvaranju konkurentnog turističkog proizvoda.

"Daćemo punu podršku privatnom sektoru da izađe na tržište i organizuje dovođenje stranih turista", rekla je ona.

Od projekata navela da će se zajedno raditi na kreiranju biciklističke rute kroz zemlje u regionu.

Ministarka okoliša i turizma BiH Edita Đapo rekla je da turisti sa dalekih tržišta žele da posećuju ceo region, a ne samo pojedinačne zemlje i da je zato potreban zajednički nastup.

Prema njenim rečima, potrebno je iskoristiti zadovoljavajući nivo bezbednosti u zemljama regiona za privlačenje većeg broja turista, jer se putovanja u druge zemlje često otkazuju zbog nesigurnosti i terorizma.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković takođe je istakao da zemlje u regionu treba da sarađuju i zajedno privlače turiste sa tržišta kao što su Kina i Japan.

"Pitanje je samo kako tu ponudu upakovati i predstaviti stranim turistima", rekao je on i dodao da je siguran da zemlje regiona imaju šta da ponude.

Kako navode organizatori, na 6. Biznis konferenciji "SEET 2016" očekuje se preko 400 učesnika, među kojima će biti prisutni visoki predstavnici institucija, strukovnih udruženja, kao i turoperatora iz EU, Rusije, Kine, SAD, UAE, Turske.

Cilj konferencije je unapređenje konkurentnosti i povećanje prihoda turističkih privreda u regionu JIE, jačanje regionalne saradnje, rast prometa turista između zemalja u regionu i privlačenja turista sa drugih tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: