Koliko vredi državna imovina na KiM?

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine o primeni sporazuma o telekomunikacijama, ali i o imovini Telekoma na Kosovu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

20:11

Koliko vredi državna imovina na KiM?
Foto: Thinkstock.com

Telekom nije jedino preduzeće čija se imovina meri desetinama miliona evra, a u Vladinoj Kancelariji za KIM kažu da će na pitanju državne imovine insistirati i da su svesni da ono može biti rešeno samo uz posredovanje Brisela.

Beograd je procenio da državna imovina na KIM vredi preko 200 milijardi evra, ali nema procene koliko će se od toga izgubiti pre nego što se sačuva, ako se sačuva.

Srpskim preduzećima koja Priština vodi kao svoja pripada čak 1350 objekata na KIM. Imovina EPS-a vredi više od 1,2 milijarde evra, a i ostale firme raspolažu imovinom koja se meri stotinama ili desetinama miliona evra. Srbija šume, NiS petrol ski-centar Brezovica, nacionalni park Šar-planina

Ovom spisku treba pridodati i preko milion kvadrata službenih zgrada, poslovnih objekata, stambenog prostora. Posebno je ugrožena i imovina građana. Dok govori da Priština sprovodi legalizaciju otimačine, Beograd naglašava da njegova imovina nije virtuelna, da postoje vlasnički papiri i da zato nikada neće odustati. Dogovor u četiri oka nemoguć.

“Mi od samog početka insistiramo da se pitanje imovine stavi za pregovarački sto jer to pitanje želimo da rešimo ukupno ne parcijalno...Mi ćemo insistirati da pitanje imovine bude rešeno u Briselu jer samo tako može doći do sveobuhvatnog rešenja”, kaže Petar petković iz Kancelarije za KiM.

Dakle, nije jasno kada će i da li će pitanje imovine doći na red. Pošto im je pregovarački tim U Briselu, druga strana ćuti. Nema čak ni pisanog odgovora iz Agencije za investicije i održavanje preduzeća na Kosovu koja pripada nadležnom ministarstvu kosovske vlade. Mada je stav Prištine po pitanju imovine, pitali političare ili struku, dobro poznat.

“Samo Vlada koja bi bila protiv države Kosovo i koja bi dala pečat uništavanju države Kosovo, dakle jedna totalno neodgovorna politička elita, može da u pregovore stavi imovinu koja pripada Vladi i narodu Kosova. Bilo kakva tendencija da ovu imovinu uvrsti unutar pregovora je protiv najmanjeg interesa naroda Kosova, i ne verujem da će vlada tako da postupi. Ukoliko se to desi moraćemo svi da reagujemo da sprečimo početak takvih pregovora u Briselu oko javnih imovina koje Srbija može da ospori. Mi imamo zakone kojim su suspendovali odluke Miloševicevog režima, imamo pravilnike međunarodne misije tadašnjeg Unmik-a, tako da ćemo sprovoditi ono što je napisano tokom 2000”, kaže Petrit Zogaj ekonomski analitičar.

Činjenica je da poslednjih godina drastično raste broj nelegalno privatizovanih srpskih preduzeća na KIM. Kosovska Agencija za privatizaciju je od oko 600 društvenih preduzeća formirala 769 novih kompanija od kojih je većina privatizovana. Reč je stotinama miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: