"Izvoz glavni motor privrede i nije samo Fijat"

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović izjavio je da je izvoz postao glavni faktor rasta srpske privrede.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

16:36

Foto: Tanjug

Kako je dodao, sve značajniju ulogu u tome igra i potrošnja domaćinstava.

"Izvoz je glavni faktor rasta srpske privrede, i u prethodnih sedam meseci je bio odličan. Znatno je smanjen spoljnotrgovinski deficit, tako da se smanjuje i javni dug. Zabeležen je rast izvoza u 19 od 20 oblasti, ne samo rast izvoza Fijata", rekao je Šestović na konferencji za medije.

Potrošnja je još jedan faktor koji je doprineo privrednom rastu, naveo je i dodao da je na to uticalo smanjenje kamata i rast kreditne aktivnosti banaka prema domaćinstvima. Kreditiranje je, prema njegovim rečima, povećano čak za 10 procenata.

Navodeći da je postignut i rast u kapitalnim ulaganjima, Šestović je ocenio da to stvara potencijal za dalju privrednu ekspanziju u sledećoj godini.

"Izgledi za rast će se dodatno poboljšati sa daljim odmicanjem reforme javnih i društvenih preduzeća, jer će se smanjiti finansijski troškovi države prema tim subjektima. To je balast koji je sad mnogo lakši", rekao je on.

Posebno je naglasio napredak u proceduri elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, izrazivši nadu da će po tom osnovu Srbija znatno napredovati na novoj rang listi "Doing biznis".

Precizirao je da je broj izdatih građevinskih dozvola skočio za 20 odsto, uglavnom za gradnju za kolektivno stanovanje, dok je vrednost radova u građevinarstvu porasla za 50 odsto.

Šestović je dodao da je smanjenje stope nezaposlenosti na 15,2 odsto najniži procenat od 2009. godine, ali da, na žalost, i dalje veliki broj ljudi nalazi posao u neformalnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: