Mali: Još samo ovo i stvarno smo lider/FOTO

Prvi forum gradonačelnika prilika je da Beograd predstavi razvojne potencijale, da razvije bilateralnu saradnju između glavnih gradova u ovom delu sveta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

13:17

Mali: Još samo ovo i stvarno smo lider/FOTO
Foto: Beoinfo

To je i pravi način da ojača već postojeće odnose s Kinom, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u Sofiji.

"Za nas je to veoma važno, jer Beograd je ekonomski, kulturni i politički centar regiona i Beograd želi da bude rame uz rame sa ostalim metropolama na svetu", rekao je Mali Tanjugu, a povodom učešća na prvom forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja centralne i istočne Evrope i Kine (16+1).

Forum je, kako je naveo, pravi način da se Beograd predstavi i da ojača već postojeće odnose s Pekingom, a radi se i na tome da što veći broj turista i investitora iz Kine dođe u Beograd.

"Danas sam imao priliku da porazgovaram sa ministrom turizma u Vladi Bugarske o tome da mi kao region nastupimo zajedno. Kao što znate mi radimo na tome da uspostavimo direktan let između Beograda i Pekinga. Kada bismo to uspeli Beograd bi, uz avio-liniju koju ima do Njujorka, bio stvarno lider u regionu", ocenio je Mali.
Foto: Beoinfo
Kako je rekao, snaga našeg regiona ogleda se u tome da zajedno nastupamo, posebno pred velikim zemljama kao što je to Narodna Republika Kina.

Podsetivši da je osnovna tema današnjeg foruma turizam, Mali je rekao da Beograd ove godine ima 16 odsto veći broj turista nego prošle godine, odnosno da je broj turista dupliran.

Gradonačelnik Beograda rekao je da su i inovacije bile značajna tema foruma u Sofiji.

"Inovacije su veoma važna stvar za nas. Radimo na tome da naše mlade ljude zaposlimo, da razvijemo IT tehnologije, da razvijemo softverske kompanije u našem gradu", naveo je Mali.

Treća važna tema bili su logistika i transport, gde je gradonačlenik Beograda pomenuo da se intenzivno radi na završetku mreže autoputeva, da se radi na obnovi železnica, primetivši da je važno da u privlačenju investitora, posebno iz dalekih zemalja poput Kine, imamo dobru mrežu puteva i pruga.

"To je ono u čemu Srbija prednjači u regionu", poručio je Mali. Forum će se baviti i agrobiznisom, prehrambenom industrijom i poljoprivrednom proizvodnjom, naveo je Mali, podsetiši da su kompanije iz Kine zainteresovane za privatizaciju PKB-a.

"Želimo da se kod nas dese najveće promene u poljoprivredi, da uvodimo nove mere i tehnologije kako bismo potvrdili da smo lider u regionu", rekao je Mali.

Sledeće godine, dodao je, domaćin foruma gradonačelnika trebalo bi da bude Podgorica, a Beograd će se kandidovati za domaćina 2018.

Na forumu je učestvovao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je istakao značaj ovog skupa za regionalnu saradnju.

"Povezujemo se i na ovaj način u regiji. Tu su predstavnici Beograda, Podgorice, Skoplja, Tirane, Sofije. Mi imamo zajedničke interese u ovoj regiji i postoje veliki potencijali zajedničkog nastupa cele ove regije i prema Kini kao državi koja želi ovde investirati, a i prema Evropskoj uniji", rekao je Komšić Tanjugu.

Inače, na forumu su učestvovali predstavnici 17 zemalja, a osim Malog kao predstavnik Beograda bio je i njegov pomoćnik Borko Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: