Italijani kod Palme: Evo mašina da deca uče

Kompanija za proizvodnju auto sedišta "Aunde", koja u Jagodini ima fabriku od 2014., ponudila je mašine za dualno obrazovanje učenika srednjih stručnih škola.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2016.

12:50

Italijani kod Palme: Evo mašina da deca uče
Foto: Thinkstock

Na sastanku predstavnika te italijanske kompanije sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem - Palmom, direktorom jedne srednje škole i načelnikom Skolske uprave za Pomoravski okrug Životom Starčevićem, investitor iz Italije je uz mašine ponudio i stručnjake.

Oni bi obrazovali profesore škola koji će voditi stručnu praksu za učenike.

Italijani su spremni da te mašine ustupe školskim radionicama, ali nemaju ništa protiv i da one budu instalirane u fabrici pa da učenici dolaze, izjavio je Starčević.

On je dodao da su mašine iste kao i one u fabrici.

"Strani investitor se ovim potezom uključuje u projekat dualnog obrazovanja u Srbiji, da bi sebi obezbedio stručnu radnu snagu", rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, Jagodina se užurbano industrijski razvija, fale joj stručnjaci, i želi da se projekat dualnog obrazovanja što pre implementira u obrazovni sistem.

On je istakao da nisu samo stranci koji u Jagodini imaju fabrike zainteresovani za ovaj vid obrazovanja već i domaći vlasnici fabrike i žele da se uključe u projekat.

Stračević je potsetio da je, kako je rekao, "intencija u čitavom društvu da se u što kraćem roku implementira dalno obrazovanje u naš obrazovni sistem".

Dualno obrazovanje podrazumeva obrazovanje uz rad. Deca bi u stručnim školama tri dana išal na praksu gde bi u kompanijama učila znanje i ve[tine a dva dana imala nastavu u stručnim i obrzovnim predmetima, objasnio je Starčević, napominjući da je "dualno obrazovanje implementirano u mnogim evropskom zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: