Vujović: Budžet nam liči na kobasicu troškova

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost i smanjivanje korupcije

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

19:24

Vujović: Budžet nam liči na kobasicu troškova
Foto: Tanjug

On je dodao i da sada imam linijski budžet koji liči na jednu kobasicu troškova.

Ministar je rekao da će biti sprovedene reforme u oblasti zdravstva i školstva, što će biti značajno za popunjavanje rupa u budžetu.

"Da znamo čime upravljamo odnosno šta pripada državi, ali i da uvedemo veći stepen reda, a ove izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava su jedan od načina da se to uradi", naglasio je Vujović.

Kako kaže, dobro bi bilo da već početkom 2017, u januaru ili februaru, počne primena fiskalne strategije.

Vujović je dodao da će u narednom periodu Srbija morati da pređe evropski semestralni sistem budžetiranja.

On je kao primer lošeg budžetiranaj naveo prošlogodišnju nabavku 20 akceleratora za obolele od kancera pošto se, kako je istako, nije znalo “ni kome idu, ni koliko pacijenata nije dobilo tretmen zato što ih nije bilo, ni koliko njih čeka na tretman”.

"Nismo znali skoro ništa. Znali smo samo da neko to može da isfinansira", dodao je Vujović.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je rekao da lokalne samouprave do 1. decembra treba da doneseu nove sistematizacije zaposlenih i pozvao opštine da to završe na vreme.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Ursula Lojbli je rekla da je uvođenje programskog budžetiranja u Srbiji jedna od ključnih reformi, od koje će svi imati koristi.

Ona je rekla da je Švajcarska dosad izdojla 3,3 miliona evra za podršku Srbiji u toj oblasti i da planiraju da podrže još pedesetak opština u našoj zemlji kako bi mogle da ubiraju već pihode od poreza na imovinu.

Vlada je usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji umesto prvobitno predviđenog kresanja prihoda od poreza na zarade sa 80 na 50 odsto predviđa umanjenje od svega nekoliko procenata.

Opštinama će od opterećenja zarada stizati 74 odsto, gradovima 77 odsto, a Beogradu 66 odsto.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava svi opštinski i gradski budžeti biće umanjeni do najviše četiri odsto. Izuzetak je samo opština Bor, gde će taj procenat biti "malo iznad četiri odsto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: