"Remont košta 5 mil. dolara, sada 25 mil RSD"

Remont u novoj Fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), priveden kraju u rekordnom roku i sa vrlo skromnim sredstvima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

14:14

Foto: Thinkstock

"Remont je trajao samo pet dana, za razliku od ranijih koji su trajali i do mesec dana. Ceo posao koštao je 25 miliona dinara, dok su ranije remonti koštali čak pet miliona dolara", izjavio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

On je istakao da su ovakav posao prvi put u istoriji RTB-a samostalno izveli basenski radnici, uz pomoć male grupe podizvođača.

"Uspeli smo da otklonimo sve posledice prošlogodišnjeg požara koji se desio pod rukovodstvom kanadskog SNC Lavalina, koji nas je bukvalno ostavio na ledu", podsetio je direktor.

"I ako nešto korisno može da se izvuče iz činjenice da nas je glavni izvođač radova, projektant i dizajner u projektu „nova topionica“ ostavio na cedilu, to je da su basenski radnici stasali da mogu samostalno da vode najsavremeniju tehnologiju", rekao je Spaskovski.

Zbog problema u proizvodnji, u Boru je nekoliko dana zaredom bilo povećano aerozagađenje sumpordioksidom.

"Tek od sutra ćemo imati projektovane parametre i u tehnoilogiji i u ekologiji, sa iskorišćenjem 98 procenata na čistoći vazduha”", rekao je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: