Putinov drug i NBS još uvek čekaju

Ruska Ekspobanka je iskazala zainteresovanost za ulazak na srpsko tržište, ali Narodnoj banci Srbije nije podnela zvaničan zahtev.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

14:41

Putinov drug i NBS još uvek čekaju
Foto: Thinkstock

Zahtev se podnosi za dobijanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci u Srbiji (NBS), kao ni njen vlasnik Igor Kim, saopštila je NBS.

"Uslovi za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni internim aktima i procedurama NBS i ne postoji prostor za diskreciju, u smislu prihvatanja jednog ili drugog investitora", navodi se u saopštenju.

NBS se oglasila povodom pisanja medija da je biznismen Igor Kim, blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zainteresovan za kupovinu neke od banaka u Srbiji.

Po navodima današnjeg Blica, ne postoji saglasnost vrha NBS oko toga da li Kim treba da dobije saglasnost za sticanje vlasništva u nekoj od banaka u Srbiji.

List piše da je Kim, koji je 2011. godine kažnjen zbog kršenja zakona o konkurenciji u EU, poznat po tome što se njegove banke ne bave kreditiranjem privrede i građana već hartijama od vrednosti.

Davanje saglasnosti NBS omogućava više od pet odsto glasačkih prava u banci u Srbiji.

NBS je istakla da podržava ulazak u bankarski sektor Srbije bonitetnih investitora koji imaju reputaciju i ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na zemlju iz koje dolaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: