"Sve što bude više - daćemo penzionerima"

U državnu kasu u septembru je od doprinosa uplaćena 5,1 milijarda dinara više nego prethodnog meseca, što znači da država sve manje dotira za penzije iz budžeta

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.09.2016.

14:54

Foto: Thinkstock

"Kada je bilo najteže i kad je država bila u najgorem stanju 2012. godine svaka penzija je bila dotirana sa 48 odsto iz budžeta, a danas je to 37 odsto. Ako se nastavi ova politika, do kraja godine biće 35 odsto", izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin u Novom Sadu.

On je naveo da je do 21. septembra nivo doprinosa uvećan za 1,96 odsto u odnosu na protekli mesec i u odnosu na plan, te da se radi o "čistom novcu" koji je došao iz zarada.

Inače, kako kaže, u odnosu na prošlu godinu za subvencije za penzije ove godine je povučeno 15,4 milijarde dinara manje.

Podsetio je da je politika vlade da svaki takav ekonomski uspeh prvo osete oni koji za to i najzaslužniji, a to su, ponovio je, penzioneri i ljudi koji žive od svog rada.

Tako će biti i ovog puta, rekao je Vulin, podsetivši da je minimalna cena rada povećana na 130 dinara čim se ukazala mogućnost za to.

U tom smislu, pomenuo je da je novim pravilnikom predviđeno više novca, te da 0,1 odsto od ukupnih doprinosa koje uplatimo može da se potroši na standard penzionera. "To znači da koliko god budemo imali više doprinosa, više novca ćemo trošiti na standard naših najstarijih sugrađana", rekao je Vulin.

Novi Pravilnik o društvenom standardu penzionera omogućava da najugroženiji korisnici penzija, pored prava na besplatnu rehabilitaciju u banjma, sada mogu da ostvare i druge vidove pomoći u hrani, lekovima, medicinskom materijalu, ogrevu i sredstvima za higijenu.

Zamenik direktora Republičkog fonda PIO Aleksandar Milošević rekao je da je prvi put ove godine u Udruženju penzionera Novog Sada deo sredstava koji su Pravilnikom namenjeni za društveni standard penzionera, a koji je bio opredeljivam samo za besplatno slanje u banje, sada usmeren na nove vidove poboljšanja društvenog standarda, i to u vidu socijalne pomoći.

Milošević je naveo da je pravilnik urađen u saradnji s penzionerskim organizacijama, te da je na osnovu toga "proširena lepeza društvenog standarda".

Podsetio je i da je taj vid solidarne pomoći dostupan svim penzionerima na isti način i pod istim uslovima i dodao:

"Fond je za ovu namenu ove godine opredelio devet miliona dinara, od ukupno 360 miliona, koliko je opredeljeno društvenim standardom penzionera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: