Načekaćemo se za 600 EUR plate, ali biće realno

Ekonomista Milojko Arsić izjavio je da plate u Srbiji prate rast bruto domaćeg proizvoda, što ranije nije bio slučaj.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

11:48

Načekaćemo se za 600 EUR plate, ali biće realno
Foto: Tanjug, arhiva

Arsić je na predstavljanju publikacije Kvartalni monitor podsetio da je od 2001. do 2008. Privredni rast Srbije iznosio oko pet odsto godišnje, a plate su za to vreme skočile sa 100 na 400 evra.

“Da bi bile 600 evra, potrebno je decenija snažnog rasta – ranije povećanje nije održivo”, kazao je Arsić.

On je kazao da je Srbija ostvarila solidan rast privredne aktivnosti i da je rast od tri odsto najveći u prethodnih sedam ili osam godina, ali i dodao da nije spektakularan ako se uzme u obzir i rast zemalja u regionu.

“To jeste najveći rast od početka krize, ali i zemlje u regionu imaju taj prosek, na primer Hrvatska ima rast od 3 procenta”, naveo je Arsić.

Naveo je i da je ostvaren napredak u javnim finansijama.

“Imamo fiskalnu ravnotežu, inflacija je stabilna. Napredak je ostvaren i na tržištu rada, raste zaposlenost i plate”, kaže on i dodaje da je dobro što raste privatna i javna potrošnja.

“Strane direktne investicije solidno rastu. U prvoj polovini godine za 7,7 odsto u odnosu na isti period lane, a u drugom kvartalu je njihov priliv za 44 procenta veći nego u prvom, što prevazilazi sezonski rast”, kazao je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: