Iz BG na vodi merili "Bristol", ipak ostaje vojni

Hotel "Bristol", spomenik kulture Beograda, najverovatnije će ostati u sastavu Ministarstva odbrane, za razliku od zgrade "Iskre" i prodajnog salona "Simpa".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

08:35

Iz BG na vodi merili
Foto: Thinkstock

Objektima u Ulici hadži Nikole Živkovića, koji su eksproprijacijom pripali Republici Srbiji i gradu Beogradu, da bi kasnije bili preneti u vlasništvo preduzeća "Beograd na vodi", ne bi trebalo da se pridruži i ovaj biser arhitekture.

Ipak, iz ovog ministarstva ne kriju da su predstavnici "Beograda na vodi" nedavno premeravali ovo zdanje staro više od 100 godina, pišu Večernje novosti.

Hotel u Karađorđevoj 50, spomenik je kulture i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Zdanje je u vlasništvu Republike Srbije, a šezdesetih godina prošlog veka dat je na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi "Dedinje".

“Predstavnici preduzeća ‘Beograd na vodi’ i kompanije ‘Igl hils’ obraćali su se početkom godine Ministarstvu odbrane sa molbom da im se omogući vizuelni pregled unutrašnje konstrukcije objekta i mreža u hotelu. Do kraja maja 2016. izmereni su i gabariti objekta”, navode iz Ministarstva odbrane.

Iz ovog ministarstva ističu i da se hotel "Bristol" i dalje vodi kao perspektivan objekat, koji je neophodan sistemu odbrane, te da se ne nadaju eksproprijaciji.

Da podsetimo, zgrade "Simpa" i slovenačke "Iskre" eksproprisane su aprila ove godine, na osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa, po posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi", o čemu možete pročitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: