RTB Bor: Kreće najdelikatniji zahvat remonta

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor počeo je jedan od najdelikatnijih zahvata u okviru remonta metalurške linije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.09.2016.

13:19

RTB Bor: Kreće najdelikatniji zahvat remonta
Foto: Thinkstock

U RTB Bor počela je zamena katalizatora u kontaktnom reaktoru nove fabrike sumporne kiseline, koji je stradao u požaru u martu 2015. godine, saopšteno je iz RTB-a.

Nakon postupnog hlađenja rekatora, ekipe odabranih radnika Sumporne, Topionice, Elektrolize, Jame - odevene u specijalna zaštitna odela - zakoračile su u njegovu prvu etažu, gde je temperatura pre samo dva dana bila 620 stepeni.

"Juče je temperatura oborena na 350 stepeni, a danas je već na 50 stepeni i ljudi, evo, mogu da rade. Očekujem da ćemo do narednog vikenda imati projektovane parametre, pa epizodnih zagađenja vazduha više neće i ne sme biti", kaže generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski, koji je prisustvovao početku radova na remontu.

Remontom elektrostatičkog filtera i kontaktnog reaktora, delova koji su najviše oštećeni u prošlogodišnjem požaru u novoj fabrici sumporne kiseline, stvoriće se uslovi za projektovanu vuču gasova iz topionice, čme će biti eliminisana i sporadična epizodna zagađenja grada i okoline koja su se dešavala od požara naovamo.

"Opremu oštećenu požarom nismo mogli ranije da zamenimo, jer od kanadskog SNC Lavalina, projektanta i izvođaža radova, nismo na vreme dobili sve delove. Tek pre četiri dana iz Belgije je stigao i poslednji element, vanadijum-pentoksid", dodao je Spaskovski.

Boljem radu novih postrojenja doprineće i preventivne intervencije (zamena panela) na kotlu-utilizatoru u kome se gasovi iz fleš-peći podvrgavaju prvom hlađenju, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: