Rusi nam ostaju verni, ali imaju još jednu želju

Kompanija iz Srbije dogovorile su na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svet hrane" u Moskvi nove izvozne aranžmane vredne više od sedam miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

11:01

Rusi nam ostaju verni, ali imaju još jednu želju
Foto: Thinkstock

Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

PKS i Razvojna agencija Srbije su, organizacijom nacionalnog štanda Srbije, podržale nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu "Svet hrane", održanom od 12. do 15. septembra.

Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu, ne samo na tržište Zajednice nezavisnih država, vec i šire, navodi se u saopštenju.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza.

Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita.

Srpski izvoz je vredeo 379,2 miliona dolara, što predstavlja rast od 18,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5 odsto u 2015. godini povećana na 47,6 odsto u prvoj polovini 2016.

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća za 74 odsto, kod sira za 27 odsto, a kod svežeg povrća za 23,7 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: