"Metro bio priča za TV, sad trošimo pare"

Naš je cilj tri odsto rasta bruto domaćeg proizvoda u narednih pet godina, rekao je premijer Aleksandar Vučić gostujući na RTS.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2016.

22:45

Foto: Tanjug, arhiva

Sad, kako je naveo, radimo na izvorima rasta i, recimo, prvi put smo sada u Francuskoj ozbiljno razgovarali o metrou, ranije su to bile priče za TV, a sada je to na niovu - tražimo projekte na koje se mogu potrošiti pare.

"Tri odsto godišnje znači otprilike milijardu i 100 miliona evra novostvorene vrednosti, to znači da za toliko možemo da se zadužimo, a da da nismo povećali javni dug u odnosu na BDP, to onda možemo da koristimo kako hoćemo, možemo da povećavamo plate, penzije... nije važno, ali imamo prava da ih potrošimo kako hoćemo", objasnio je Vučić.

Ono što je dobro je da smo taj rast zasnovali na investicijama i prosečno rast od tri odsto ili veći, a, dodao je, on očekuje iduće godine i četiri odsto, to predstavlja naš plan.

"A svi su mi se smejali, mržnja u Srbiji je prema svima koji su uspešni u Srbiji", pomenuo je Vučić, a upitan kad ćemo iz Nemačke imati neku veliku investiciju primetio je da već imamo, recimo Boš, te da prisustvo takve kompanije značajnoa menja stanje stvari u Srbiji.

"Drugačija je karta Srbije kad je ovde takva firma, kad imate Kontinental koji razmišlja o širenju svojih kapaciteta, to takođe menja stvari", zaključio je Vučić.

Vučić je rekao da plate ne mogu da se uvećaju, a da ekonomija ne napreduje.

"Svi nam brojevi rastu. Povećali smo minimalnu zaradu za 7,43 odsto, to znači da ce plate realno porasti za osam odsto. Profesorima, zdravstvu, policiji, vojsci povećaćemo platu značajno", ukazao je premijer. Vučić je rekao da je Srbija u poslednjih osam meseci oborila dugove za oko 610 miliona evra.

"Na 15. septembar je dug 70 odsto. Imamo suficit i na današnji dan je 35 milijardi. Uspeli smo da na pravimo najveći rast, imamo 2,9 odsto rasta prvih šest meseci. Veći nam je izvoz nego uvoz", rekao je premijer.

On je naveo da će prosečna plata pre kraja sledeće godine biti 450 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: