Niče tunel od BAS-a do Pančevca, ko će graditi?

Grad Beograd raspisao je tender za idejno rešenje tunela koji će povezivati Savu i Dunav, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 17.09.2016.

09:02

Niče tunel od BAS-a do Pančevca, ko će graditi?
(Foto: Thinkstock.com)

Vesić je dodao da će tunel počinjati na mestu sadašnje autobuske stanice, a izlaziće u okolini Pančevačkog mosta.

"To je tunel koji je za nas, kao grad, saobraćajno važan, ali koji će i doprineti smanjenju broja automobila za više od 10 odsto u samom centru grada", rekao je Vesić na konferenciji povodom Evropske nedelje mobilnosti.

Kako je istakao, Grad Beograd se trudi da u poslednjih nekoliko godina učini sve na smanjenju broja automobila u centru grada i promovisanju pesačenja i bickli kao alternativnih prevoznih sredstava.

"U okviru Nedelje mobilnost biće pomovisane naše nove tri pešačke zone koje smo uradili u poslednjih godinu dana", rekao je on i naveo da su to pešačke zone u ulicama Vuka Karadžića , Cara Lazara i Zmaj Jovinoj.

Tokom narednih nedelja, počeće da se radi i Obilićev venac rekao je on i dodao da je to sve deo šire aktivnosti Grada Beograda da u narednih nekoliko godina kompletan centar grada postane pešačka zona.

Vesić je na konferenciji u zgradi Gradske uprave grada Beograda naglasio da je pre skoro dva meseca na Skupštini grada usvojena odluka o javnim biciklima.

"Na taj način smo stvorili zakonske pretpostavke da i Beograd dobije javne bicikle kakve možemo da viđamo u evropskim gradovima. Ubrzano pripremamo javno privatno partnerstvo, tendersku dokumenatciju i nadam se da ćemo brzo izaći sa tenderom za javne bicikle", rekao je Vesić.

To znači, pojasnio je on, da će Beograd dobiti bicikle koje će moći da iznajmjuju građani i turisti.

"Da bismo koristi bicikle trebaju nam biciklističke staze", rekao je on i istakao da Grad Beograd dosta radi na tome.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP za Srbiju Stelijana Nedera je rekla da je jako zadovoljna što živi u Beogradu, jer je to "zeleni grad" i grad koji ljudima pruža mogućnosti za dobar život.

"U okviru svoga rada UNDP je zajedno sa Beogradom uradio mnogo mera koje se odnose na održivi transport", rekla je ona i kao primer, između ostalog, navela bezbedan transoprt do škola.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Ramunas Janušauskas je rekao da mu je drago što Beograd i drugi gradovi u Srbiji svake godine donose nova rešenja korisna za pešake i bickliste.

"Pančevo i Kruševac su ove godine konkurisali za nagradu Evropske nedelje mobilnosti i želim im puno sreće. Nadam se da će i Beograd jednog dana poneti titulu evropskog grada mobilnosti", rekao je on.

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja urbane mobilnosti. Cilj kampanje, koja svake godine traje od 16. do 22. septembra, jeste da podstakne lokalne vlasti širom Evrope da unaprede mere održivog transporta, te da pozovu širu javnost da isproba alternativne vidove transporta.

Ovogodišnja tema je "Pametna i održiva mobilnost - ulaganje u Evropu", sa sloganom "Pametna mobilnost. Snažna privreda."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: