Mihajlović: Železnicama upola manje subvencije

U Vladi Srbije najavljuju dobrovoljni odlazak oko dve hiljade zaposlenih iz Železnica Srbije, ističući da će to doneti i nove investicije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

16:26

Mihajlović: Železnicama upola manje subvencije
(Foto: Thinkstock.com)

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ipak upozorava da ne treba očekivati brzo ukidanje subvencija za Železnicu.

Broj zaposlenih u tom preduzeću biće smanjen za dve hiljade, ali poslovanje u plusu je još na dugom štapu. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je umereni optimista, ali kaže i da zbog gubitaka na mreži i u putničkom saobraćaju ne može da se očekuje da za godinu dana Železnice postanu profitabilno preduzeće.

“Ta preduzeća posluju sa subvencijama države, ukupne subvencije države za sva četiri preduzeća Železnice za 2015. iznose 12 milijardi dinara. Ono što je naš cilj jeste da u narednih pet ili šest godina mi prepolovimo subvencije”, kaže ministarka.

Sa subvencijama ili bez njih brze pruge Srbije, najavljivane još u vreme Slobodana Miloševića početkom devedesetih godina, i danas su mrtvo slovo na papiru. Vozovi u našoj zemlji i dalje idu prosečnom brzinom od 40 kliometara na čas.

“Nije problem ni za državu kao što je Srbija, a znamo zapravo koliko smo siromašni i kakve probleme imamo sa javnim finansijama, da kupi jednu-dve-tri garniture vozova, to ne košta tako mnogo, ali je zaista problem izvršiti kapitalni remont, a da ne govorim o tome da napravimo neku novu prugu”, kaže ona.

Prošle godine su Železnice Srbije podeljene na četiri firme, ali smanjenje tržišta putnika i roba u poslednje dve decenije nije ostalo bez posledica.

Da li bi privatizacija mogla da bude rešenje za opstanak Železnica Srbije?

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je Nemačka delimično ušla u taj proces.

“Oni postepeno daju neke da kažemo manje frekventne železničke pravce privatnom sektoru, sa nekom participacijom države, sa idejom da vide šta će tiubiti za godinu-dve-tri”, kaže Savić.

Prošle godine u Srbiji je modernizovano 120 kilometara pruge, dok se do kraja ove godine očekuje modernizacija ukupno 250 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: