Rusi Srbiji: Zajedno do potpunog preporoda

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je izjavila da je jedan od prioritetnih projekata gradnja brze pruge Beograda - Budimpešta za brzinu od 200 km na sat.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

18:02

Rusi Srbiji: Zajedno do potpunog preporoda
Foto: Železnice Srbije

Mihajlović je rekla da će se na toj pruzi od Beograda do Novog Sada putovati nešto više od pola sata.

Ona je u Glavnoj železničkoj stanici na otvaranju izložbe "Pruga mladosti" posvećene obelezavanju 45 godina Omladinske radne akcije Beograd - Bar i četiri decenije barske pruge rekla da je cilj da se u poslednje dve godine puno radilo na modernizaciji srpskih železnica i da je cilj da postanu prepoznatljive u regionu.

"Više od 120 kilometara pruge je modernizovano prošle godine, a na kraju ove godine biće modernizovano ukupno 250 kilometara", naglasila je Mihajlović dodajući da će biti nastavljena i nabavka novih vozova.

Mihajlović je poručila da su železnice 'krvotok' razvoja svake zemlje.

Ona je danas, kada srpske železnice obeležavaju Dan železničara Srbije, slaveći 132 godine postojanja je podsetila da je prvi voz u Srbiji krenuo 1884. godine.

Govoreći o barskoj pruzi, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla daje pre 45 godina više od 12.000 akcijaša iz SFRJ počelo da gradi najznačajniju prugu, što je bio veliki podvih.

Mihajlović je kazala da se otada nije mnogo ulagalo u železnicu i da ova vlada pokušava da to nadoknadi i da je cilj da na železnicu budu ponosni i građani i železničari.

Ambasador Rusije, gde će se obučavati prvih troje mladih stručnjaka iz Srbije za železnicu, Aleksandar Čepurin je čestitao praznik srpskih železničarima.

On je istakao da srpske železnice sada doživaljavaju svoj preporod i da će zajedno sa Ruskim železnicama u Srbiji biti obnovljeno oko 400 kilometara pruge.

Čerpurin je rekao da će nova etapa biti gradnja novog Dispečerskog centra za upravljanje svim prugama u Srbiji.

"Ruske železnice rade svuda po svetu, ali nam je posebno drago da sarađujemo sa srpskim kolegama", rekao je on.

Ambasador Kine Li Mančang je istakao da su železnice važne za svaku zemlju i da očekuje veliki uspeh projekta gradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte.

On je, takođe, čestitao Dan železničara Srbije.

Obnova barske pruge od Resnika do Valjeva, u dužini od 77 kilometara, biće završena krajem 2017, najavio je ranije prvi zamenik direktora "RŽD internešnl" u Srbiji Mansurbek Sultanov dodajući da bi ta ruska kompanija mogla da obnovi celu barsku prugu kroz našu zemlju, pošto je u katastrofalnom stanju.

Međunarodna železnička pruga Beograd - Bar izgrađena je u doba SFRJ i njen "zadatak" bio je da poveže glavni grad Jugoslavije sa morskom lukom.

Gradnja ove pruge pocela je 1966. godine, a završena je 27. novembra 1975.

Dužina pruge iznosi 476 km - na teritoriji Srbije nalazi se 301 km, a na teritoriji Crne Gore nalazi se 175 km Barske pruge.

Najviša tačka pruge je u Kolašinu - 1.032 metra. Najveći uspon pruge je na deonici Podgorica - Bijelo Polje.

Na ovoj pruzi nalaze se 254 železnička tunela u ukupnoj dužini od 114,4 km.

Najduži tunel je "Sozina" na deonici pruge Podgorica - Bar (6.171 m). Sledeci tuneli po dužini su "Zlatibor" (6.139m), "Trebešnica" i "Goleš".

Na pruzi je sagrađeno 234 mosta u ukupnoj dužini od 14,6 km. Most iznad Male Rijeke je najviši železnicki most u Evropi, dužine je oko 500 m, a visine 200 m.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: