"Sve za Sava centar, trošili bi 300 EUR dnevno"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će Dunav biti tačka na kojoj će Srbija graditi, između ostalog, strategiju razvoja turizma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.09.2016.

13:01

Foto: Tanjug

On je naveo da je akcija podele vaučera za odmor u Srbiji dala rezultat, te da će se raditi i na privlačenju turista iz Kine, Koreje, Japana, SAD, Rusije i Irana.

Ljajić je na RTS rekao da je tokom dve godine mandata sagrađeno šest novih pristaništa na Dunavu što je, ocenio je, ogroman potencijal.

Ministar je naveo da su u toku administrativni postupci na nivou lokalnih samouprava da pristaništa, takozvani koridor sedam, dobiju odgovarajuće dozvole od Agencije za luke, te da je za njihovu izgradnju kompletna sredstva izdvojilo ministarstvo.

Prema podacima ministarstva, za prvih sedam meseci Srbiju je posetilo 1,5 miliona turista, od čega je 45 odsto stranih, što je za oko 15 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

Ljajić kaže šta je rast domaćih turista isključivo proizvod akcije sa vaučerima koja je odlično organizovana i koja će biti nastavljena i naredne godine.

"Podelili smo sve vaučere, iako je bilo predviđeno da do 15. oktobra mogu da se prijavljuju građani za vaučere, akciju smo morali da prekinemo jer više od mesec dana pre toga potrošili smo sve što smo imali", navodi Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, 50 odsto stranih turista koji dolaze u Srbiju posećuje Beograd tako da se mora dalje raditi na poboljšanju turističke ponude.

Što se Beograda tiče, kaže Ljajić, mora da se završi pre svega Sava centar kako bi se pospešio kongresni turizam po kome je glavni grad ranije bio poznat.

"Poslovni kongresni turisti troše dnevno u proseku oko 300 evra, a prosečni turista troši 60, 70 evra. Moramo da učinimo sve da nađemo sredstva da obnovimo Sava centar", kaže Ljajić i dodaje da je potrebno takođe dovesti investitore koji će uložiti u jedan zabavni park u Beogradu.

Posle Beograda, kaže Ljaljić, na drugom i trećem mestu su planine i banje kao turistička mesta koja donose najveće prihode.

Što se planina tiče, navodi, treba završiti koridore 10 i 11, rekonstrukciju aerodroma u Lađevci u Kraljevu i Ponikve u Užicu, dodatno reaktivirati aerodrom u Nišu i dovesti nove lou-kost kompanije.

Najviše turista u Srbiju dolazi, kaže, iz zemalja regiona, kao i Turske i Grčke, od zemalja EU iz Italije i Nemačka, kao i iz Rusije.

"Moramo da pokušamo da privlačimo turiste iz Kine, Koreje, Japana, eventualno SAD, kada je reč o Rusiji nameravamo jednu kampanju da sprovedemo. Iran je tržište na koje računamo u narednom periodu. Bolja, kvalitetnija, čak i agresivnija promocija će doprineti da imamo turiste iz većeg broja zemalja", navodi Ljajić.

Govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unujom o kome se govorilo pre 20 dana kada je u Beogradu bio kazahstanski predsednik, Ljajić kaže da je juče dobio dopis da će Evroazijski ekonomski savet poslati radnu grupu u Beograd 29.i 30. septembra.

Tada će, dodaje, početi prva runda razgovora na ekspertskom nivou, kako bi se dve strane preliminarno dogovore o tome na koje robe računaju da budu na tom bescarinskom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: