Od 800km pruga preživeće 40km, opštine u šoku

Samo lokalne samouprave Šida i Sremske Mitrovice i cementara „Popovac“ zainteresovane su da finansiraju održavanje železničkog saobraćaja, saznaje Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 12.09.2016.

14:21

Od 800km pruga preživeće 40km, opštine u šoku
Foto: Tanjug

Prevedeno na jezik brojki, od 800 kilometara zasada bi moglo da opstane samo 40, koliko iznosi dužina deonice Šid-Sremska Rača i Paraćin-Popovac.

To je neslavni epilog inicijative Ministarstva saobraćaja o mogućem opstanku 20 deonica, koje za „Infrastrukturu železnice“ i „Srbija voz“ nisu rentabilne za putnički i teretni saobraćaj i koje su kao opcija ponuđene opštinama, gradovima i kompanijama da ih plaćaju.

Takav odziv je izazvao šok u vlasti jer se u javnosti, nakon objavljivanja spiska pruga koje država želi da ugasi, podigla velika prašina u opštinama i gradovima čija su se imena našla na listi.

Izvor Blica iz Vlade tvrdi da su neprijatno iznenađeni takvim raspletom.

“Blizu 30 lokalnih samouprava je dobilo upite da se izjasni da li su voljni da finansiraju pruge u svojim sredinama jer država i „Železnice“ za to nemaju više novca. Međutim, većina njih nije pokazala interesovanje da na njihovim teritorijama opstane najjeftiniji putnički i teretni saobraćaj. Da bi razmislili, produžen je i rok za izjašnjavanje za mesec dana, ali većih efekata nije bilo, pa će Ministarstvo saobraćaja morati Vladi da predloži da se blizu 760 km pruga ukine”, kaže sagovornik.

On dodaje i da će se, ako se nešto ne promeni, na spisku naći i deonice Kraljevo-Kruševac i Požarevac-Majdanpek, koje su žile kucavice i za privredu i za građane tog kraja.

Da su saznanja lista tačna, potvrdio nam je i v. d. direktora „Infrastrukture železnice“ Dušan Garibović. Prema njegovim rečima, samo su Šid i Sremska Mitrovica pokazali interesovanje da preuzmu obavezu za deonicu Šid-Sremska Rača, čija je dužina 36,4 kilometra i cementara „Popovac“, koja je voljna da finansira deonicu Paraćin-Stari Popovac.

“Njima je ta pruga, čija je dužina 13 kilometara, vrlo važna i oni su predložili model javno-privatnog partnerstva za njen opstanak. To je model koji može da bude interesantan i za druga preduzeća. Ono što moram da dodam, to je da se i Vlada Vojvodine uključila u pregovore i da traži način da se neke deonice od 80 kilometara na njenoj teritoriji zadrže”, navodi Garibović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: