BG-Budimpešta: Trebalo 160 km/h, a biće 200 km/h

Komercijalni ugovor o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta neće biti potpisan ukoliko u ugovoru ne stoji da će se raditi po evropskim standardima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 09.09.2016.

11:44

BG-Budimpešta: Trebalo 160 km/h, a biće 200 km/h
Foto: Tanjug

To je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"O modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta pregovaramo godinu i po dana, pripremamo se za potpisivanje komercijalnog ugovora i nije lako kad pruga ide kroz više zemalja", rekla je ona gostujući na N1.

Ona kaže da Srbija jedan deo već radi iz ruskog kredita.

"Mi smo imali razgovore da će biti 160 kilometara na sat, onda smo sa kineskom stranom pričali da to bude 200 kilometara na sat jer je tako bolje. Oko tri sata i 50 minuta treba da se putuje do Budimpešte od Beograda. Mi ćemo deo do granice da rešimo. Nadam se da ćemo u Rigi na samitu 16 + 1 da potpišemo komercijalni ugovor. Ipak, pre izgradnje ima puno detalja koji moraju da se urede", istakla je ministarka.

Ministarka kaže da će deonica Koridora 11 od Ljiga do Preljine biti puštena u rad do kraja građevinske sezone. Ta deonica je 98 odsto urađena i potrebno je još "mesec-dva" kako bi bila gotova u potpunosti.

"Brine me način komunikacije, investitor je dužan da daje informacije pod punom krivičnom odgovornošću, to hoćemo da promenimo. O problemima smo saznali od radnika kada smo odveli inženjere da pogledaju deonicu. Neću da kasnimo ni jedan dan, pitanje dana je kada ćemo da je pustimo u saobraćaj", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je dodala, formirana je radna grupa kako bi se videlo gde je problem, ko je odgovoran i gde nam škripi u sistemu informisanja. "Ipak su to stotine miliona evra u infrastrukturnim projektima. Verujem da se ovakve stvari više neće dešavati", kaže Mihajlovićeva.

Manje od dva meseca pošto je svečano otvorena deonica istočnog kraka koridora 10, u smeru ka Pirotu, na jednom delu te deonice već su se pojavila oštećenja i rupe jer nije stavljen poslednji, habajući sloj asfalta.

"Kada dođe zima ne možete da stavljate poslednji sloj asfalta, mi smo pustili tu deonicu kako ne bi bilo saobraćajnih nesreća, koje su na toj deonici bile česte, i nije ih ni bilo. Uvek bi pristala da se otvori zbog bezbednosti, izvođač plaća štetu koja je nastala", istakla je ministarka.

Govoreći o izgradnji auto-puteva u Srbiji ministarka je rekla da je projektno-tehnička dokumentacija bila urađena, ali ne za sve deonice.

"Krive su dve stvari - prvo, jer su krediti uzimani bez dokumenata, a za izradu samih dokumenata su potrebne dve, tri ili četiri godine. Drugi deo je projektno-tehnička dokumentacija. Vrlo često se dešava da projektanti ne izađu na teren i da onda ne znamo šta nas čeka na terenu. Projektantske kuće snose odgovornost, mogu da izgube licencu."

Što se tiče reforme javnih preduzeća, Zorana Mihajlović kaže da nije istina da se ništa nije uradilo.

"U Železnici recimo ne kasni ništa. Preduzeća u okviru Železnica su usvojila program otpremnina, cilj Vlade je da Železnica što manje ide u subvencije, a da što više ulažemo. Problem je struktura radne snage, nije u pitanju broj, fale ljudi u određenim delovima javnih preduzeća. I EPS je krenuo u reorganizaciju. Što se tiče izbora direktora, očekujemo predloge."

Što se tiče rušenja u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj Savamali, ministarka kaže da postoje institucije koje su nadležne za taj slučaj i da u to niko ne treba da se meša.

"Svako mora da snosi posledice, institucije će dati odgovor. Važan je projekat, Beograd je proglašen kao investciona Meka ovog dela Evrope, to su nam rekle sve međunarodne finansijske institucije", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: