Najveći svetski registar domena stiže u Beograd

Najveći svetski registar domena (GoDaddy) postao je vlasnik ManageWP servisa iza kojeg stoji srpska kompanija Devana Technologies.

Srbija

Izvor: Netokracija, Startit

Četvrtak, 08.09.2016.

16:28

Najveći svetski registar domena stiže u Beograd
(Foto: Thinkstock.com)

Iako uslovi akvizicije nisu obelodanjeni javnosti, Netokracija piše da kompletan beogradski tim prelazi da radi za GoDaddy čime ova američka kompanija i zvanično otvara kancelariju u Evropi.

Ukoliko do sada niste čuli, najveći svetski registrar domena i hosting provajder, GoDaddy, postao je vlasnik ManageWP servisa za jednostavnije i brže upravljanje različitim WordPress instalacijama. Sam ManageWP delo je srpske kompanije Devana Technologies (ex Prelovac Media) gde je oko 30 zaposlenih radilo na razvoju proizvoda, a koji je u 2015. godini inkasirao preko 1 milion dolara prihoda prema pojedinim navodima.

Portal prenosi da je sam proces akvizicije bio je dosta brz pri čemu su pregovori trajali svega tri, četiri meseca.

Još brže širenje tima

Još od kada je lansiran 2012. godine, ManageWP pokazao se za kratko vreme kao nezamenljiv alat za upravljanje različitim WordPress sajtovima, svodeći razvoj i održavanje na jedno centralno mesto za mnogobrojne dizajnere i developere. Poslednja verzija servisa pod imenom Orion najavila je astronomski rast, a bitno je napomenuti i to da Devana nije primila investiciju za razvoj samog proizvoda, te da je u trenutku akvizicije ova kompanija bila jedini vlasnik pomenutog rešenja.

Kompletan tim od 30 zaposlenih nastaviće da radi na razvoju ManageWP-a iz kancelarije u Beogradu, dok se Vladimir seli u Silicijumsku dolinu odakle će nastaviti da radi na proizvodu ali pod novom titulom – Senior Director of Product. CEO kompanije u Srbiji tako postaje Ivan Bjelajac čiji će zadatak biti da vodi beogradski tim. Interesantan podatak jeste to da se ime Devana efektivno gasi, čime svi zaposleni prelaze da rade za GoDaddy WordPress Europe.

Ideje novog poslodavca uključuju i širenje razvojnog tima. "Mislim da je čitav tim jako dobro prihvatio promene. Planiramo dalje širenje sličnim, ako ne i bržim tempom nego do sada. Već sam počeo da radim na poziciji Senior Director of Product u GoDaddy-ju. Promena i novi izazovi mi prijaju. Siguran sam da ću imati jako puno toga da naučim od novih kolega i senior leadership-a u mojoj novoj firmi", kaže Prelovac. Podrška zajednici i dalje prisutna

Tokom godina Devana se pozicionirala kao jedna od najaktivnijih kompanija na polju promocije preduzetništva kod mladih, podržavši mnogobrojne studentske projekte, prakse i konferencije uz Fondaciju Živojin Mišić koju je osnovao menadžment ove kompanije. Fondacija se do sada finansirala sa 10% ukupnog profita Devane na godišnjem nivou, a kako Netokracija saznaje ona će nastaviti sa radom i u narednim godinama – zahvaljujući određenom novčanom iznosu koji je lično izdvojen za te potrebe.

Dalji planovi za ManageWP?

Iz GoDaddy-ja ne skrivaju činjenicu da će servis biti ponuđen njihovim korisnicima u okviru dodatnih usluga na kojima ova kompanija ujedno i ostvaruje najveći profit. Tako sadašnji i budući vlasnici sajtova mogu da registruju domen, izaberu hosting i dodatne usluge (među kojima i ManageWP), kako bi sa jednog mesta pokrenuli svoj web sajt.

Za postojeće i nove korisnike koji ne koriste osnovne ili dodatne usluge GoDaddy-ja, ManageWP nastavlja sa radom i podrškom što u prevodu znači da će funkcionisati i kao zaseban proizvod – baš kao što je to bio slučaj i do sada. Sam Prelovac oglasio se u zvaničnom saopštenju izjavivši kako akvizicija predstavlja ujedno i najbolji put za dalji razvoj platforme.

Važan most ka Silicijumskoj dolini

Još otkada je procurela vest o akviziciji, mnogi su se pitali šta ovaj exit predstavlja za srpsku startap zajednicu. Jedan veliki korak napred, ukoliko mene pitate, budući da domaći ekosistem sazreva, a uspešnih akvizicija sve je više. I tek će ih biti.

Sama činjenica da GoDaddy ulazi na tržište Evrope kroz predstavništvo u Srbiju i tim lociran u Beogradu, ogroman je pokazatelj koji možda i najbolje sudi o znanju naših inžinjera i developera.

"„Osnivanjem podružnice GoDaddy WordPress Europe domaći stručnjaci imaće priliku da dobiju pristup znanjima i iskustvima iz Silicijumske doline, čime će se da ista znanja vremenom proširiti i na celu IT zajednicu“, zaključuje Prelovac dodavši kako je dovođenje kompanije GoDaddy u Srbiju izuzetno važan korak za našu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: