Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila

Izgradnja auto-puta ka Albaniji jedan je od infrastrukturnih prioriteta Srbije, a prvih 77 kilometara, od Niša do Merdara, moglo bi biti izgrađeno do 2020.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2016.

08:43

Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila
Foto: Tanjug

Državni sekretar ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kaže da je povezivanje Srbije i Albanije auto-putem Niš-Priština-Drač prioritetni regionalni projekat, koji je podržala i Evropska unija.

Prema njegovim rečima, Srbija je u već oodmaklom stadijumu izrade projektno-tehničke dokumentacije.

“Sama izrada projekta za deonicu koja ide od Niša do administrativnog prelaza Merdare koštaće sigurno četiri miliona evra", kaže Poledica, dodajući da je prethodno urađena studija opravdanosti i projekat, te da se sad nastavlja do faze idejnog projekta.

"Računamo da ćemo do kraja sledeće godine završiti sve do nivoa idejnog projekta, u međuvremenu Putevi Srbije će započeti eksproprijaciju i do 2020. možemo imati poluprofil auto-puta od Niša do Prištine, a kasnije kako raste obim saobraćaja radiće se i pun profil auto-puta", rekao je Poledica.

Ukupna dužina kraka Koridora 10 od Niša do Drača je 384 kilometara već ima izgrađenih šest traka u dužini od 234 kilometra u Albaniji, što znači da je 60 odsto posla završeno. Od Niša do Merdara je 77 km i od Merdara do Prištine 22 km. U poslednjoj deceniji je uloženo oko 1,8 milijardi evra. Procene su da je neophodno još oko milijardu da bi se ovaj putni pravac kompletira.

Auto-put će, kako su navodili srpski zvaničnici, omogućiti prohodnost srpske privrede ka albanskim lukama u Draču i Valoni i ima širi značaj kada je reč o regionalnoj saradnji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je Srbija spremna da plati 350 miliona evra za gradnju našeg dela auto-puta, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, kao i da ćemo tražiti da nam EU da još oko 300 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije je početkom nedelje kazala da Srbija ne može da se zadužuje za izgradnju puteva i da će tražiti model, zajedno sa institucijama EU, kako da obezbedi finansiranje.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je ranije ove godine da će izgradnju deonice od Niša do Merdara raditi srpske firme i pozvala ih da se na vreme pripreme.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Srbija želi auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. kako bi mogle da se realizuju investicije na albanskom primorju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: