Vučić: Hoćemo da investiramo tamo na obali...

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. kako bi mogle da se realizuju investicije na primorju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

18:43

Vučić: Hoćemo da investiramo tamo na obali...
Foto: Tanjug

“Hoćemo da investiramo tamo na obali, njihove investitore da vidimo u našoj zemlji, da imamo najbolje odnose i sa BiH, sa Crnom Gorom, sa Makedonijom... Sa Hrvatskom menjamo odnos našeg izvoza i uvoza...", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Osim o inovacijama i budućim ulaganjima, zvaničnici su razgovarali i o važnosti realizacije saobraćajnih projekata.

Auto-put Niš-Priština-Drač bio je i tema premijera pri susretu s komesarkom Evropske unije za saobraćaj Violetom Bulc. Vučić je u razgovoru sa komesarkom istakao da je ta saobraćajnica prioritetan projekat.

O važnosti izgradnje tog auto-puta govorila je danas i ministarka saoraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic.

Ona je najavila je da će projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. Vučić je dodao i da “smo zahvalni što invesitori iz nordijskih zemalja primećuju napredak u našoj zemlji u ekonomskom pogledu i na evropskom putu, da Srbiji ide dobro, ali da je još daleko od nordijskih zemalja”.

"Svidelo se to nekome ili ne, to je tako", rekao je Vučić.

Kada je reč o inovativnim tehnologijama, Srbija je spremna da uradi mnogo toga kako bi se unapredio poslovni ambijent, dodao je Vučić, konstatujući da nam nedostaje znanje.

"Znamo da smo prilično daleko i da nam je potrebno još mnogo znanja i upravo zato govorimo da su promene u obrazovnom sistemu ključ uspeha", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima problema i sa inovativnim lekovima i generičkim receptima, da je potrebno uraditi mnogo toga, ali da to nije lako u periodu fiskalne konsolidacije.

"Negde moramo da vagamo i biramo trenutak u kojem nešto ili određene stvari moramo da preduzmemo", rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da su to stvari koje su pred nama, ali da, ukoliko smo došli dotle da ne pričamo više o bankrotstvu, već o generičkim i inovativnim lekovima, da smo ipak napredovali i da je situacija u Srbiji ipak drugačija.

On je istakao da je zahvalan na tome što Srbija ima bilateralno dobre odnose sa nordijskim zemljama i što je imao čast da poseti veći deo tih država, kao i da u našoj zemlji ugosti njihove zvaničnike.

Prema njegovim rečima, kada je reč o regionu, uvek će postojati primedbe, ali je naglasio da će Srbija nastaviti i u budućnosti da gleda da se, "ako ne uvek najodgovornije ponaša, onda da se ponaša najmanje neodgovorno".

"To mogu da obećam, jer mi želimo auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. Hoćemo da investiramo tamo na obali, njihove investitore da vidimo u našoj zemlji, da imamo najbolje odnose i sa BiH, sa Crnom Gorom, sa Makedonijom... Sa Hrvatskom menjamo odnos našeg izvoza i uvoza, sve više ide nama u korist, i zato nama najviše odgovaraju dobri i stabilni regionalni odnosi i na tome ćemo raditi i ubuduće", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: