"Da nam je dva 'iljušina' svakog dana"

U letovima aviona „iljušin 76“ koji prevoze robu sa aerodroma “Kontantin Veliki” nema ničeg kontroverznog jer je reč o uobičajenom međunarodnom kargo saobraćaju

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 06.09.2016.

10:40

Foto: Gettyimages

To između ostalog podrazumeva da robu, dokumentaciju i prevoznika kontrolišu carina, granična policija i špediter koji su stacionirani na samom aerodromu, tvrdi direktor ovog aerodroma Vladica Đurđanović.

Prethodno su pojedini tabloidi objavili da su avioni „iljušin 76“ sa „misterioznim teretom“ u poslednjih nedelju dana „tresli nebo iznad Niša“, što je izazvalo „uznemirenje građana“, pitajući se pritom da li to „Rusi preko niškog aerodroma šalju oružje na Bliski istok“.

Oni su podsetili na najnovije istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) u kojem se navodi da se oružje iz centralne i istočne Evrope izvozi u Tursku i na Bliski istok, i potom preusmerava za građanske ratove u Siriji i Jemenu, a to često čini avionima tipa „iljušin“. U istraživanju se precizira da su glavni centri za transport oružja „aerodormi u Beogradu, Sofiji i Bratislavi“, a da je u poslednjih 13 meseci „najviše letova bilo iz Beograda“.

“Čini mi se da dovođenje u vezu naših aerodroma i aviona iljušin sa tom pričom o trgovini oružjem, kao i tvrdnje da iljušin pravi preveliku buku koja uznemirava građane, predstavljaju negativnu kampanju, čiji je cilj da se kargo saobraćaj iljušina prebaci iz Srbije u neku drugu zemlju”, kaže Đurđanović.

“Kargo čarter letova iljušina ima u svim zemljama u regionu, i više nego iz Srbije, tako da ih, na primer, u Hrvatskoj, koja ima osam aerodroma, ima i do tri puta više. Prihodi koje naši aerodromi imaju od takvih letova su značajni jer se čarteri naplaćuju po ekonomskim cenama. Pri tom ove avione ne treba vezivati samo za Rusiju pošto oni prevoze najrazličitiju robu iz čitavog sveta zbog toga što su između ostalog i najjeftiniji”, kaže on.

Dodaje da bi zbog toga „voleo da niški aerodrom ima po dva leta ’iljušina’ dnevno, a ne dva za nedelju dana“. Tvrdi i da buka koju ovu avioni prave nije prevelika, jer, iako pripadaju starijoj generaciji, moraju da poseduju sertifikat da je ona u dozvoljenim granicama po srpskim normativima. Prema njegovim rečima, buku iznad Niša su poslednjih dana u većoj meri proizvodili trenažni letovi Vojske Srbije, u periodu od 20 do 23 časa, koji su organizovani sa niškog aerodroma jer aerodrom Lađevci u Kraljevu nema noćno osvetljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: