Inspekcija "okupirala" Koridor 11

Na Koridoru 11, tri lokacije na deonici Ljig-Preljina, Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, obilaze inspektori rada.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

16:40

Inspekcija
Foto: Tanjug, arhiva

Na ove tri lokacije se izvode radovi u tunelima Veliki Kik, Savinac i Šarani, radovi na regulaciji reka, obezbeđenju zelenih površina auto-puta i postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije na kojima je angažovan veliki broj radnika, izjavila načelnik odeljenja inspekcije rada u Valjevu Nevena Stanojević.

Ona je navela da na ovom gradilištu, kao i na stalim gradilištima na teritoriji Srbije, u okviru redovnih aktivnosti, vrše kontinuirani inspekcijski nadzori iz oblasti radnih odnosa, bezbednosti, zdravlja na radu tokom cele godine.

Inspektora rada vrše pojačani vanredni inspekcijski nadzori na gradilištu, u okviru kojeg je prvenstveno kontrolisan pravni status radno angažovanih lica zatečenih na radu i primena preventivnih mera za bezbednost i zdravlja na radu, a sve u cilju suzbijanja rada na crno i smanjenja broja povreda na radu, rekla je Stanojević.

U građevinarstva i dalje ima rada "na crno", iako su propisane novčane kazne za poslodavce.

Ako sa licima sa kojima rade nisu zaključili ugovor o radu ili drugi ugovor o radnom angažovanju, kazne su od 800.000 do dva miliona dinara za pravna lica i 300.000 do 500.000 za preduzetnike.

"Prema statističkim podacima oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu, dešava se u delatnosti građevinarstva, pri čemu su najčešći uzroci povreda, nepotpuno sprovođenje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu, loša organizacija rada i rad bez upotreba adekvatnih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu", istakla je Stanojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: