Traže ustupke, minimalac maksimum na 127 RSD

Koliko će iznositi minimalna cena rada u Srbiji? Prema poslednjim informacijama, ona će biti povećana od 1.januara 2017. godine, ali za koliko, još nije poznato

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

16:27

Traže ustupke, minimalac maksimum na 127 RSD
Foto: Thinkstock

Danas su se tim povodom sastali predstavnici sindikata, poslodavaca, ministarstava finansija i rada. Konačnu odluku doneće Socijalno-ekonomski savet, a potom i Vlada.

Postoji želja i spremnost svih aktera, i sindikata i poslodavaca i države, da se minimalna cena rada poveća. Ipak, ne postoji želja za snimanjem sastanka na kom se raspravljalo baš o tome. Posle sastanka objašnjeno nam je koji parametri utiču na povećanje.

“Minimalna egzistencijalna potreba, rast produktivnosti, zaposlenosti, BDP, rast cena... gledajući sve to, naša ocena je bila 143 dinara. Naravno, vlada ima niže zahteve. Najniža cena ispod koje nema osnova razgovarati je 135 dinara”, kaže potprededenik Saveza samostalnih sidnikata Milan Grujić.

Stav poslodavaca je drugačiji. Za njih je i 135 dinara mnogo.

“Mi smo za to da se minimalna zarada ne poveća iznad 125 dinara, eventualno do 127 dinara, ali da država napravi neke ustupke u smislu manjeg oporezivanja plata, ukidanje parafiskalnih nameta...”, smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Socijalno-ekonomski savet doneće odluku o visini minimalca, a učesnici u dijalogu i javnost trebalo da budu svesni ekonomskog momenta, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

“Ja bih najviše voleo da kažem - minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zapošljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku”, kaže on.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta trebalo bi da bude održana sledeće nedelje. Zbog planiranja budžeta minimalna cena rada trebalo bi da bude poznata do 15. septembra i mora biti usvojena na sednici vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: