Ugalj u bescenje: Umesto 4.800, za tonu 1.400 RSD

Dok poslednji rudar u "Resavici" ne prihvati dogovor za isplatu smenskog rada sa Ministarstvom energetike, rudniku izvršitelji plene imovinu, ali i sirovine.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 30.08.2016.

19:36

Ugalj u bescenje: Umesto 4.800, za tonu 1.400 RSD
Foto: Thinkstock

Rukovodstvo rudnika žali se da izvršitelji prodaju gvožđe i ugalj po cenama koje su drastično niže od tržišnih, a idu i do svega 30 odsto realne cene. Tako, potrebno je da se zapleni tri puta više uglja da bi se isplatili troškovi poverilaca, pišu Večernje novosti.

http://pixel-eu.rubiconproject.com/exchange/sync.php?p=criteo&criteocb=http%3a%2f%2fdis.criteo.com%2frex%2fmatch.aspx%3fc%3d28%26uid%3d%25%25USER_ID%25%25Do sada je 2.196 od 4.100 zaposlenih u rudnicima "Resavice" potpisalo dogovor sa nadležnima za smenski rad, za koji im država duguje već devet godina. Ipak, kako još 1.471 radnik, koji je od suda dobio presudu za ovaj dug, ima pravo da se uz pomoć izvršitelja - namiri.

"Račun nam je zaštićen, pa novac za prinudnu naplatu ne može da se skida na taj način", kaže direktor "Resavice" Svetan Dželatović.

"Ipak, izvršitelji imaju pravo da nam oduzimaju imovinu i sirovine i prodaju ih. Imamo veliki problem jer se ugalj prodaje za 60 odsto realne vrednosti, a nekad cena padne čak na 30 odsto, pa ćemo morati da damo tri puta više uglja na dugove. Do sada smo već dali 1.000 tona gvožđa i oko 2.000 tona uglja", dodaje on.

Tako se, umesto po ceni od 4.800 dinara po toni, sitan nekvalitetni ugalj prodaje za svega 1.400 dinara za jednu tonu, tvrdi Dželatović.

Ovo potvrđuju i u Komori izvršitelja, gde objašnjavaju da se sve što izvršitelji zaplene prodaje na javnoj aukciji, prema unapred utvrđenim pravilima.

“Na prvoj aukciji roba se prodaje po ceni koja je 60 odsto od procenjene vrednosti”, saznaju “Novosti” u Komori.

“Ukoliko se ne javi niko od zainteresovanih, cena se spušta na 30 odsto. Dešava se i da se kupci dogovore i da u prvom krugu namerno niko ne kupi. Onda se u drugom nadmeću i najčešće se roba proda po ceni koja je 40 do 50 odsto od procenjene”, dodaju.

U Komori objašnjavaju i da poverioci u svakom trenutku mogu da odustanu od prinudne naplate, ali da moraju da plate troškove izvršitelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: