"MMF objavljuje ovih dana - sve će nam odobriti"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da biti odobrene sve revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i da će to MMF objaviti narednih dana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

14:02

Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare posle razgovara sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji kazao da je stanje u budžetu države po završetku avgusta takvo da je zabeležen visok suficit, da Srbija nema strah od ekonomskih reformi i teških mera.

"U avgustu imamo suficit. Zadržali smo visok suficit i posle dve trećine godine koje su prošle", rekao je Vučić.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman, iz predostrožnosti, u vrednosti 1,2 milijarde evra. Prethodne tri revizije tog aranžamana bile su pozitivne, a četvrta je obavljena u februaru ove godine, pre vanrednih parlamentarnih izbora, te je misija MMF-a odlučila da ona bude okončana posle formiranja nove vlade Srbije.

Misija MMF-a, s Džejmsom Rufom na čelu, od 9. do 21. juna 2016. je u Srbiji razgovarala o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije i MMF iz predostrožnosti, i tada je ocenjeno da ekonomski rast Srbije jača, uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

MMF je tada saopštio da je misija postigla sporazum s vlastima Srbije o politikama potrebnim da se okončaju četvrta i peta revizija aranžmana, kao i da okvirno za kraj avgusta zakazano da Izvršni odbor MMF-a razmotri sporazum.

Ruf je tokom te posete kazao da se aranžman Srbije sa MMF-om uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, ali da plate i penzije treba da ostanu na postojećem nivou. On je rekao da će se o toj temi razgovarati krajem godine, kada Misije MMF-a bude došla na razgovor o državnom budžetu za 2017. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: